Sighișoara riscă să fie exclusă din lista siturilor UNESCO

Publicat: 04 03. 2015, 14:45

Arhitectul-șef al județului, Răzvan Șipoș din cadrul Consiliului Județean Mureș, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că există „îngrijorări îndreptățite” legate de „posibilitatea menținerii” municipiului Sighișoara pe lista siturilor UNESCO, din cauza neregulilor constatate la capitolul disciplină în construcții.

Șipoș a spus că a descoperit o serie de nereguli începând de anul trecut, de când a preluat responsabilitățile de arhitect șef al Sighișoarei pentru că postul a rămas vacant în iunie.

„Problema cea mai gravă este că se construiește neautorizat și fără avizul Ministerului Culturii. Faptul că se montează ferestre de tip termopan este cea mai mică problemă, grav este că se lucrează fără respectarea normelor de restaurare, cu distrugeri iremediabile, irecuperabile și ireversibile. Există o disciplină în construcții care este scăpată de sub control și pierderile pot fi imense. Incapacitatea adminsitrației ridică semne de întrebare dacă acest sit își păstrează autencicitatea pentru care a fost introdus pe lista UNESCO, pentru că riscă să fie exclus”, a spus arhitectul-șef.

Conform acestuia, multe lucrări executate la imobile monumente istorice nu sunt autorizate, iar altele pentru care s-au obținut documente legale nu sunt restaurate cu respectarea proiectelor.

Șipoș susține, de asemenea, că unele autorizații „au fost emise de primărie fără respectarea legii”, iar în multe cazuri nu are loc o recepție a lucrărilor, astfel că nu se verifică dacă au fost respectate condițiile tehnice.

Arhitectul-șef al județului a precizat însă că până în acest moment „nimeni nu a făcut vreun demers pentru excluderea de pe lista siturilor UNESCO”.

El a adăugat că recomandă constituirea unei comisii locale de urbanism, care să își exprime punctul de vedere în cazul fiecărei lucrări executate și să urmărească respectarea proiectelor.

Pe de altă parte, primarul interimar al Sighișoarei, Dan Eugen Bândea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că administrația locală acordă „toată atenția” centrului istoric și îl va sprijini pe viitorul arhitect-șef.

„Pentru conservarea și protejarea sitului, Sighișoara a făcut timp de trei ani (2011-2013) parte din proiectul european HERITPROT, privind protecția la foc și îmbunătățirea sistemelor de stingere a incendiilor în Centrele istorice înscrise în patrimoniul mondial. În consecință, Sighișoara este singurul oraș din România în care pompierii beneficiază de cel mai complex și mai exhaustiv plan de implementare/acțiune pentru riscul la foc al sitului UNESCO”, a afirmat primarul interimar.

Conform acestuia, „de la înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial nu a existat și nici nu există vreo notificare din partea Comitetului Patrimoniului Mondial referitoare la posibilitatea excluderii Centrului Istoric Sighișoara din Lista UNESCO”.

„A existat doar o scurtă perioadă de monitorizare în perioada în care se vehicula construirea Dracula Parc undeva la limita orașului. Neregularitățile la care domnul arhitect șef al județului face referire, fără a da însă și exemple concludente, vor fi verificate, iar acolo unde acestea se vor constata, se va proceda conform legislației în vigoare”, a adăugat edilul.

Centrul istoric al orașului Sighișoara a fost inclus în Lista patrimoniului mondial în anul 1999.