Siteul Consiliului Județean Cluj a fost spart de hackeri. Infractorii cer 100 de dolari în bitcoin

Publicat: 06 05. 2021, 15:58
Hackerii au spart pagina Consiliului Județean Cluj / Sursă Foto: Captură

Pagina web a Consiliului Județean Cluj a fost spartă, joi, de hackeri. Conform unui mesaj care apare pe site, aceștia cer 100 de dolari în bitcoin, pentru a nu face publice baza de date și fișierele siteului, care au fost criptate.

„Toate fișierele au fost encriptate și un backup al site-ului a fost salvat. Dacă vreti ca baza de date și fișierele site-ului să nu ajungă public pe internet, aveți de plătit o sumă. Trimiteți 100$ USD în bitcoin la următoarea adresă”, se arată într-un mesaj care apare la accesarea siteului Consiliului Județean Cluj.

Nu este primul astfel de incident din cadrul instituției

Nu este pentru prima dată când site-ul instituției publice e spart de hackeri. Incidente cibernetice similare au avut loc în 2015 și 2020.

Incidente similare în aprilie, când numerele de telefon a peste 500 de milioane de utilizatori Facebook au fost făcute publice online gratis

Datele și numerele de telefon a peste 500 de milioane de utilizatori Facebook au fost făcute publice pe internet în mod gratuit. Victimele hackerilor sunt utilizatori din 106 țări, arată o serie de rapoarte date publicității în luna aprilie.

Un utilizator al unui forum de nivel mediu al hackerilor a făcut publice gratuit sâmbătă numerele de telefon și datele personale ale utilizatorilor vizați.

Datele expuse includ informațiile personale a peste 533 de milioane de utilizatori Facebook din 106 țări, inclusiv peste 32 de milioane din SUA, 11 milioane de utilizatorii din Marea Britanie și 6 milioane de utilizatorii din India. Setul de date include numere de telefon, ID-uri Facebook, nume complete, locații, date de naștere, biografii și – în unele cazuri – adrese de e-mail. România nu figurează pe lista țărilor din care fac parte persoanele ale căror date au fost furate.

Insider a analizat un eșantion de date și a verificat mai multe înregistrări prin potrivirea numerelor de telefon ale utilizatorilor Facebook cunoscuți cu ID-urile listate în setul de date. De asemenea, au verificat înregistrările testând adresele de e-mail din setul de date din funcția de resetare a parolei Facebook, care poate fi utilizată pentru a dezvălui parțial numărul de telefon al unui utilizator.