SOLIDARITATE. Orban, de ziua Americii: România va continua să fie unul dintre aliaţii de nădejde ai SUA, este o opţiune firească

Publicat: 02 07. 2020, 21:30
Actualizat: 06 04. 2021, 19:59
SOLIDARITATE. Orban, de ziua Americii: România va continua să fie unul dintre aliaţii de nădejde ai SUA, este o opţiune firească / Sursă Foto: Ludovic Orban - Facebook

Primul ministru Ludovic Orban a declarat, joi, că România va acţiona în continuare pentru intensificarea relaţiei cu SUA. Liderul Executivului a luat parte, alături de șeful statului, la recepţia oferită de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti cu ocazia celei de a 244-a aniversări a Zilei Independenţei.

Mesajul lui Ludovic Orban:

„Vă asigur că România, partener strategic puternic al SUA şi stat profund ataşat consolidării relaţiei transatlantice, atât sub forma Alianţei nord-atlantice, cât şi a cooperării SUA-UE, va acţiona şi pe mai departe pentru ca această relaţie să se intensifice. România este şi va continua să fie unul dintre aliaţii de nădejde ai SUA, este o opţiune firească bazată pe valori, idealuri şi interese comune împărtăşite de popoarele noastre. Am convingerea că Parteneriatul nostru va continua să crească stimulat de prietenia şi legăturile dintre cetăţenii noştri şi autorităţile din cele două ţări, precum şi dintre companiile şi investitorii români şi americani sau dintre organizaţiile universitare şi civice din statele noastre”, a declarat Ludovic Orban la recepţia Ambasadei SUA cu prilejul Zilei Independenţei.

Mesajul Președintelui Klaus Iohannis:

„Contextul global complex de astăzi este marcat de provocări majore. Pandemia de COVID-19, intensificarea competiției mondiale și tentativele unor actori internaționali de a eroda unitatea transatlantică și reziliența statelor democratice se suprapun, iar efectele lor au impact asupra tuturor partenerilor transatlantici.

Pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur: Solidaritate! Solidaritate în relația bilaterală de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. Solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Solidaritate în relația transatlantică. Solidaritate între și cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează o ordine globală deschisă și prosperă: democrație, stat de drept, relații comerciale libere și corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului și dreptul internațional.

Sărbătorim, în 2020, 140 de ani de relații diplomatice cu Statele Unite ale Americii, iar în tot acest timp România a dovedit că înțelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarități. Este inclusiv motivul pentru care, anul trecut, la Casa Albă, alături de Președintele Statelor Unite, am adăugat două noi domenii Parteneriatului nostru Strategic: securitatea rețelelor 5G, de a căror reziliență va depinde în bună parte succesul noii economii digitale, precum și domeniul nuclear-civil, cu rol esențial în asigurarea securității energetice.

Totodată, în Declarația Comună adoptată împreună cu Președintele Donald Trump cu acea ocazie, am subliniat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea transatlantică.

Este o contribuție comună pe care România și Statele Unite ale Americii o aduc la consolidarea percepției aliate colective privind importanța Mării Negre și a regiunii”, a declarat Iohannis.