Soluția premierului pentru criza manualelor. „Le declarăm de importanță națională și le tipărim la Monitorul Oficial”

Publicat: 29 08. 2017, 23:57

„Parcă am luat-o razna complet. Ceea ce doresc e să avem manualul tip, fixat… Am auzit că suntem împotriva culturii dacă manualele se tipăresc la o singură editură, eventual a statului. Nu spune nimeni că jumătate din nebunia ultimilor ani, cu manualele care ne uitam la ele pe când nu erau, vorba poetului național, toată problema sau jumătate e generată de acel război al editurilor. Le declarăm de importanță națională strategică, că sunt cărțile de pe care învață copii noștri și le facem la Monitorul Oficial”, a declarat Mihai Tudose la România TV.

El a militat pentru tipărirea a două tipuri de manuale, pentru profil real și pentru profil uman.

„Va trebui în această toamnă să stabilim foarte clar care sunt acele manuale, eventual pe două tipuri de manual pentru partea reală și pentru partea umană. Mi se pare o nebunie ca, de exemplu, în fiecare an să rescrii manualul de istorie, de parcă Ștefan cel Mare în fiecare an mai face câte ceva, mai câștigă câte o luptă, mai pierde câte ceva, la matematică Pitagora se mai gândește și rescriem manualul… Culmea e că nu e deloc un demers pentru educație, ci un bussines”, a mai spus Tudose.

El a mai spus că reeditarea manualelor generază „o mulțime de bani care pleacă de la buget și niște ghiozdane că pleacă copilul de acasă că parcă fuge de acasă”.

De asemenea, întrebat despre manualul de sport, premierul a spus: „Toată lumea l-a criticat pe dl ministru Pop. Dl ministru a fost delicat și nu a spus că a fost obligat să o facă și că așa l-a pus cineva în program anul trecut, niște băieți mai deștepți”.

Manualul de educație fizică și sport va ajunge pentru prima dată pe băncile școlilor din România, la debutul anului școlar pe 11 septembrie, în timp ce manualele importante ca limba româna sau matematica vor ajunge cu o întârziere de cel puțin două luni de zile.

Din cele 25 de discipline cuprinse de planul-cadru pentru clasa a V-a, doar șapte au primit aprobare, printre care și educație fizică și sport, restul de 18 fiind contestate, în urma licitație, de către edituri.

Potrivit Ministerului Educației, manualele de educație fizică și sport au costat aproximativ 1,5 milioane de lei.