Soluția Primăriei Capitalei pentru a salva Parcul Nicolae Iorga, scos la licitație de Ambasada Italiei

Publicat: 11 04. 2017, 14:30
Actualizat: 05 06. 2018, 14:57

„Am aflat, cautând în arhive și la Direcția de Patrimoniu, că în anul 2012, Ambasada Italiei a solicitat Primăriei Generale un schimb de terenuri, dorind să renunțe la această suprafață de 3.000 mp, care să rămână în continuare parc public și a solicitat o suprafață în zona de nord a Capitalei, dar care acum este ocupată de o reședință particulară. Doresc să discutăm cu Ambasada Italiei, să propunem un schimb de terenuri – ceea ce s-a solicitat și în anul 2012 – avem toate documentele din arhivă. Dacă nu se va reusi un schimb de terenuri, vom intra într-o discuție, negociere pentru recuperare”, a declarat primarul general al Capitalei.

Firea a subliniat că prioritar ar fi să ofere un teren la schimb.

„Să vedem dacă reprezentanții ambasadei ar accepta o altă suprafață de teren decât cea din nordul Capitalei, care este ocupată în acest moment. Vom oferi, prin reprezentantii noștri, o suprafață similară în altă zonă”, a declarat primarul general al Capitalei.

Potrivit acesteia, parcul Nicolae Iorga are aproximativ 9.000 mp, 3.000 de mp aparținând statului italian, iar 6.000 Primăriei Capitalei.

Declarațiile primarului general al Capitalei vin în contextul în care Ambasada Italiei la București a anunțat, marți, că scoate la licitație terenul folosit ca parc public de pe Calea Victoriei nr. 184-188, respectiv Parcul Nicolae Iorga, alături de alte cinci imobile, toate aflându-se în proprietatea statului italian. În cazul Parcului Nicolae Iorga, a cărui suprafață de spațiu verde este de aproximativ 3.000 de metri pătrați, prețul de pornire este de 5.525.700 euro.

„Ambasada Italiei își rezervă dreptul de a efectua vânzarea chiar și în cazul în care va există o singură ofertă considerate valabilă, conformă și adecvată, precum și dreptul de a anula, a suspenda sau a revoca procedura de licitație în orice etapă, conform legislației în vigoare”, precizează Ambasada Italiei în cadrul anunțului privind licitația.

VEZI DESCRIEREA IMOBILELOR

Primăria Generală a Capitalei anunța recent că va fi constituit un grup de lucru care să identifice soluțiile legale pentru a recupera parcurile, spațiile verzi sau terenurile pe care sunt amenajate locuri de joacă și care au fost retrocedate în ultimii 16 ani.

În perioada 2001 – 2013, vechile administrații ale Bucureștiului au retrocedat, fie pe cale administrativă, fie prin hotărâri ale instanței, nu mai puțin de 36 de hectare de teren în parcuri.  Alte 23,5 de hectare reprezentând spații verzi și terenuri pe care sunt amenajate locuri de joacă au fost restituite conform legilor proprietăților, în perioada 2001-2017.