Sorin Blejnar a fost reținut. El este acuzat că ar fi primit peste 13 milioane de lei „comision” din contractele ANAF

Publicat: 08 11. 2016, 08:35

This browser does not support the video element.

Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, este acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și urmează să fie dus în fața instanței marți, pentru arestarea preventivă.

„Cine ascultă niște denunțuri ale unor oameni cu probleme, poate să ia măsuri, dacă are putere”, a declarat, luni seară, la ieșirea din sediul DNA Ploiești, Sorin Blejnar, care a mai precizat că este „total” nevinovat.

Procurorii arată că în 2011, când ANAF a inițiat o achiziție publică, Blejnar a „acceptat promisiunea” de la un om de afaceri de a primi 20% din valoarea unor contracte care urmau să fie încheiate la nivelul ANAF.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că este vorba despre Horațiu Berdilă, director al firmei Romsys și că în schimb Blejnar urma să intervină pe lângă directorul de achiziții ANAF, Dan Stroe, pentru a determina obținerea contractelor respective.

Procurorii arată că în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, Blejnar și funcționarii din ANAF implicați în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 de lei, prin intermediul unei firme controlate de ei, care a încheiat contracte fictive cu firma Romsys.

În același dosar este cercetat și Dan Stroe pentru luare de mită, conform surselor citate de Mediafax

Sorin Blejnar, fost președinte al ANAF, a fost dus luni dimineața, la sediul DNA Ploiești, în baza unui mandat de aducere.

Sorin Blejnar a fost condamnat, în primă instanță, la cinci ani de închisoare, într-un dosar în care este acuzat, alături de soții Radu și Diana Nemeș, de complicitate la evaziune fiscală cu produse petroliere și constituirea unui grup infracțional organizat.

Fostul director al Romsys, Horațiu Berdilă, este urmărit penal și în dosarul lui Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan (Pinalti), în care Blaga e acuzat că a primit 700.000 de euro pentru finanțarea ilegală a PDL. Berdilă este acuzat în acel dosar de cumpărare de influență. Prin licitații trucate în așa fel încât câștigătoare să fie compania lui Bruno Horațiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, adică un anumit procent din valoarea contractelor respective, îl acuză procurorii DNA.

„În paralel, Ștefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horațiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei”, mai arătau procurorii DNA.