Sorin Blejnar, după audierile din dosarul Motorina: M-am transformat din învinuit în suspect, dar sunt nevinovat

Publicat: 26 05. 2014, 18:09
Actualizat: 15 02. 2019, 13:43

Blejnar a spus că faptele au fost reîncadrate la infracțiuni aflate în noul Cod penal, dar că acuzațiile sunt aceleași.

El a adăugat că s-a modificat și calitatea sa în dosar, din învinuit în suspect, așa cum prevede noul Cod de procedură penală, și că a dat o declarație, menționând că este nevinovat.

Fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a stat în sediul central al DNA aproximativ o oră.

Sorin Blejnar este cercetat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul său șef de cabinet, Codruț Marta, fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța Dan Secăreanu, de soții Radu și Diana Nemeș și de mai mulți administratori de firme.

Blejnar este acuzat de procurorii DNA că ar fi sprijinit, din mai 2011 până în iulie 2012, un grup infracțional care ar fi inițiat un amplu mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantități de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Radu Nemeș, considerat de procurori coordonatorul grupului infracțional organizat, și Diana Nemeș, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzați de complicitate la evaziune fiscală.

Diana Nemeș a fost extrădată din SUA în 7 mai, iar soțul acesteia a fost adus în țară în 15 mai. Instanța a confirmat, în zilele în care au fost aduși, mandatele de arestare preventivă emise pe numele lor în iulie 2012.

Soții Nemeș au fost aduși în țară după ce Curtea Districtuală Washington a dispus extrădarea lor. Anterior, aceștia au fost arestați de autoritățile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliției Române, în localitatea Yelm, statul american Washington.

Pe numele soților Nemeș a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă și pentru Codruț Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 și dat în urmărire internațională din 30 mai.

Direcția Națională Anticorupție arăta, în referatul prin care a cerut arestarea mai multor persoane în acest dosar, că Marta a plecat din țară în mai 2011, dar că până în aprilie 2012 a ținut constant legătura cu omului de afaceri Radu Nemeș, cu Sorin Blejnar și ANAF.

Potrivit Ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, Radu Nemeș, Diana Nemeș, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize și TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziționată în regim suspensiv de la plata accizelor, în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin stațiile de distribuție de carburanți.

În referat, anchetatorii anticorupție arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori „palierul de protecție”.

Potrivit procurorilor, din acest palier făceau parte fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruț Marta (dat dispărut din 25 mai și dat în urmărire internațională din 30 mai) și Viorel Comăniță.

Procurorii DNA susțin că, din indiciile obținute, Codruț Marta se baza pentru menținerea în funcție, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar și Viorel Comăniță pe relațiile deținute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental.

Procurorii anticorupție arată, în documentul citat, că Alexandru Codruț Marta ar fi promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF în interesul omului de afaceri Radu Nemeș.

Soții Nemeș sunt în atenția anchetatorilor și în SUA. O investigație condusă de FBI este în curs asupra unor presupuse operațiuni de spălare de bani de către soții Nemeș și alte persoane care ar opera în Washington, dar până în prezent ei nu au fost acuzați de comiterea vreunei infracțiuni în Statele Unite, potrivit site-ului Seattleepi.com.

Sursa citată a precizat că Divizia FBI din Seattle a început să investigheze familia Nemeș, împreună cu autorități române, încă din 2012, după ce s-a descoperit că aceștia trăiau la Yelm.

Investigatorii susțin că familia Nemeș ar fi spălat banii obținuți din evaziune fiscală prin bănci din Dubai și Statele Unite, înainte să fugă din România. Ei ar fi creat, anterior, o serie de firme în Washington, aparent cu scopul de a le folosi pentru spălarea banilor.