Sorin Frunzăverde, pus sub control judiciar. Liberalul și-ar fi folosit influența pentru ca Iohannis să obțină mai multe voturi în turul doi. UPDATE

Publicat: 15 05. 2015, 16:52
Actualizat: 17 08. 2017, 02:41

Procurorii DNA susțin că, între cele două tururi ale prezidențialelor, Sorin Frunzăverde și-a folosit influența pe care o avea în calitate de președinte al CJ Caraș Severin și vicepreședinte al PNL, asupra unui coleg de partid, vicepreședinte al CJ, ca să obțină, în al doilea tur de scrutin, un număr mai mare de voturi pentru candidatul formațiunii din care făcea parte. Mai mult, susțin procurorii, Frunzăverde și-ar fi folosit influența și în plan administrativ, prin condiționarea repartizărilor bugetare de rezultatul votului.

„De asemenea, inculpatul Frunzăverde Sorin a determinat aceeași persoană, vicepreședinte al Consiliului Județean, să îi șantajeze pe primarii care au părăsit partidul politic din care fac parte cei doi, amenințându-i că, dacă nu vor face demersuri în vederea obținerii unor rezultate favorabile candidatului formațiunii din care făceau parte, la turul doi al alegerilor prezidențiale, nu vor primi alocări bugetare de la Consiliul Județean în anii 2015-2016″, se arată într-un comunicat al DNA.

Liberalul a fost audiat vineri Direcției Naționale Anticorupție. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a fost citat de anchetatori la audieri în dosarul în care joi au fost făcute percheziții la biroul lui Frunzăverde de la CJ și la locuinta acestuia din municipiul Reșița.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin declara, pentru MEDIAFAX, că a fost informat că ancheta ar avea legătură cu turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

„Eu nu sunt în Reșița, dar am aflat de la cei care fac perchezițiile că sunt percheziționat pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Nu mi-au spus mai mult la telefon. Nu m-au chemat să vorbesc cu procurorii, am desemnat reprezentanți”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Sorin Frunzăverde.

Perchezițiile de joi au avut loc la doar două zile după ce procurorii DNA au percheziționat și biroul vicepreședintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Gheorghioni, un apropiat al lui Sorin Frunzăverde. Ionesie Gheorghioni, acuzat de trafic de influență, a fost arestat pentru 29 de zile, în urma unei decizii luate miercuri de judecătorii Tribunalului Timiș, decizia putând fi contestată la Curtea de Apel Timișoara.

Potrivit anchetatorilor, vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a pretins 10% din valoarea unor contracte de întreținere de drumuri de la CamandImpex Reșița, firma cu care CJ avea contracte din 2013, tranșele de bani fiind date nepotului lui Ghiorghioni de către reprezentanții societății.

Sorin Frunzăverde s-a născut în 26 aprilie în 1960 în orașul Bocșa, județul Caraș-Severin. El a intrat în politică imediat după Revoluția din 1989, ajungând în anul 1993 președintele Partidului Democrat, funcție pe care a deținut-o până în anul 2012, când a ales să părăsească acest partid pentru a se înscrie în PNL.

Din data de 7 aprilie 2012, Frunzăverde ocupă funcția de vicepreședinte al PNL la nivel național.

Sorin Frunzăverde este inginer de meserie și a obținut două doctorate: în anul 2000 un doctorat în Management la Universitatea de Vest din Timișoara și altul în anul 2004 în Științe Militare obținut la Universitatea Națională de Apărare.

În perioada 1985 – 1991 a fost inginer la Combinatul Siderurgic din Reșița, județul Caraș-Severin, iar din anul 1992 până în 1996 a fost ales consilier județean al județului Caraș-Severin. În perioada 1991- 1996 a mai ocupat și funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie Caraș-Severin.

În următorul mandat, timp de un an, în perioada 1996-1997 a fost ales președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, iar din 1997 până în anul 1998 a fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, în perioada aprilie-decembrie 1998 fiind ministrul Turismului. În ultimii doi ani de mandat, între anii 1998 – 2000, Frunzăverde s-a întors pe funcția de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, iar în perioada martie – decembrie 2000 a fost din nou ministru, de data aceasta al Apărării Naționale.

În mandatul 2000-2004 a fost ales deputat de Caraș-Severin, iar din 2004 până în 2006 a ocupat din nou fotoliul de președinte al Consiliului Județean Caraș- Severin. S-a întors apoi la Ministerul Apărării pentru mai puțin de un an, în perioada octombrie 2006 – aprilie 2007.

Sorin Frunzăverde a fost și parlamentar european în perioada decembrie 2007 – iunie 2008. În 20 iunie 2008, până la final de mandat, în 2012 a ocupat din nou fotoliul de președinte al CJ Caraș-Severin. În iunie 2012, a fost reales pe aceeași funcție pe care o ocupă și în prezent, cea de președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin.