Sorin Oprescu anunță planul Primăriei Capitalei pentru maidanezi: într-un an și jumătate vom captura 80% din câinii de pe străzi

Publicat: 30 09. 2013, 18:52
Actualizat: 13 07. 2016, 02:43

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că planul municipalității pentru câinii maidanezi prevede ca în maximum 18 luni, adică un an și jumătate, 80% dintre aceștia să fie capturați de pe străzi. Hingherii, cu efective mărite, vor avea capacitatea să prindă între 140 și 200 de câini pe zi.

Hingherii vor acționa cu prioritate asupra haitelor de câini. O altă prioritate vor fi zonele străzilor aglomerate, în jurul școlilor, grădinițelor și creșelor, hingherii urmând să aloce 20% din efective acestor zone. Restul de 80% din efectivele hingherilor se vor ocupa de reclamațiile cetățenilor și de zonele cunoscute ca fiind de risc, unde trăiesc mulți câini fără stăpân.

Primăria va înființa un număr de telefon scurt, 021.9844, unde cetățenii vor putea reclama existența haitelor de maidanezi sau atacurile acestor câini.

Oprescu a declarat că, în prezent, capacitatea de cazare pentru maidanezi în cele două adăposturi ale Primăriei, este de 500 de locuri, urmând ca în câteva săptămâni să crească la 800 de locuri. În câteva luni, Oprescu spune că se va ajunge la o capacitate de 3.300-3.500 de locuri.

Primarul Capitalei a spus că speră ca adopțiile să se ridice la 50% din câinii capturați.

„Voi purta discuții și voi colabora cu toate ong-urile decise să sprijine într-adevăr Bucureștiul. Nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de câini pe stradă. Persoanele sau ong-urile care își asumă îngrijirea câinilor trebuie să știe că acum avem dreptul legal să verificăm dacă aceste animale au fost sau nu abandonate. Vom exercita acest control, pentru că altfel totul devine o bătaie de joc”, a spus Sorin Oprescu.

Gândul a transmis LIVE TEXT principalele declarații ale primarului Capitalei:

Din 2008 până în prezent nu am făcut altceva deâct să respectăm legea, aceea de a-i lua, a-i steriliza, a-i duce în puținele adăposturi pe care le avem la îndemână și a-i reteritorializa. A fost o prostie!

Sper că autointitulații iubitori de animale au înțeles că prezența câinilor pe stradă este un pericol.

Voi purta discuții și voi colabora cu toate ong-urile decise să sprijine într-adevăr Bucureștiul. Nu voi mai avea niciun fel de dialog cu iubitorii de câini pe stradă.

Persoanele sau ong-urile care își asumă îngrijirea câinilor trebuie să știe că acum avem dreptul legal să verificăm dacă aceste animale au fost sau nu abandonate. Vom exercita acest control, pentru că altfel totul devine o bătaie de joc.

Planul nostru este să adunăm cel puțin 80% din câinii de pe străzi. ne vom extinde de 3 ori capacitatea de cazare în adăposturile publice. Avem 800 de locuri acum, cu încă 500 gata în câteva săptămâni. Vrem să ajungem la 3.300-3.500 de locuri în adăposturile ASPA. Aici intervin adevărații iubitori de animale. Sperăm ca aceștia să adopte cel puțin 50% dintre câinii pe care îi prindem.

ASPA își asumă ca în 18 luni calendaristice poate captura 80 din câinii de pe străzi, cu o rată de captură de 140-200 de câini pe zi.

Strângerea câinilor de pe străzi nu se va face haotic. Prioritate vior avea copiii. 20% din efectivele noastre vor fi lângă grădinițe, creșe, școli și pe străzile aglomerate. Restul de 80% vor da curs reclamațiilor și zonelor pe care noi le știm ca fiind de risc.

Vom acționa cu prioritate asupra haitelor de câini. Acest plan se desfășoară

Am înființat un număr scurt: 0219844. Cetățenii pot să anunțe existența haitelor, a atacurilor.

Vom încuraja adopțiile printr-o campanie de informare în presă și la adăposturile pentru câini. Reamintim că abandonul reprezintă infracțiune, la fel și transportul ilegal de câini de pe un teritoriu pe altul.

Îi invit pe toți bucureștenii care sunt fie de o parte sau de alta a baricadei, să lăsăm jos tranșeele și să se îndrepte cu atenție și cu iubire către adopții, ca să putem vorbi de un oraș civilizat, mai lipsit de tragedii. Nu mă adresez niciodată neiubitorilor de animale și iubitorilor de animale în emisiuni și talk-show-uri.

Controlul la ASPA se apropie de sfârșit, în câteva zile veți avea un tablou exact al sumelor cheltuite de-a lungul anilor și pe ce s-au cheltuit, din 2000 până în 2013.