Sorin Oprescu, eliberat din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu. Primarul, obligat să poarte „brățară” de supraveghere electronică

Publicat: 30 10. 2015, 09:08

Curtea de Apel București a admis contestația formulată de Sorin Oprescu după ce, în 21 octombrie, Tribunalul București i-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv, luată în 6 septembrie, cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro.

Instanța a decis ca, de la data eliberării din Arestul Central al Poliției Capitalei, Sorin Oprescu să stea 30 de zile în arest la domiciliu, timp în care trebuie să se supună restricțiilor stabilite.

În perioada în care va sta în arest la domiciliu, Oprescu trebuie să se prezinte în fața procurorilor și judecătorilor ori de câte ori este chemat, să nu comunice cu infractorii și martorii din dosar și, conform deciziei instanței, „să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere”.

Judecătorii au mai stabilit că instanța îi poate permite lui Sorin Oprescu să părăsească imobilul în care va sta în arest, „pentru procurarea mijloacelor esențiale de existență și în alte situații temeinic justificate, pentru o perioadă determinată de timp, pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale acestuia, în baza unei cereri scrise și motivate”.

Sorin Oprescu este obligat să anunțe polițiștilor care se vor ocupa de supravegherea sa, procurorilor și judecătorilor, situația de urgență și motivele întemeiate când, fără permisiunea organului judiciar, părăsește imobilul pe o durată de timp strict necesară.

După ce decizia definitivă a instanței va fi transmisă la Arestul Central al Poliției Capitalei, Sorin Oprescu va putea pleca la domiciliu.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Hotnews, decizia a fost luată de judecătoarea Viorica Costiniu, soția magistratului Florin Costiniu, condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul de corupție al fostului senator PSD, Cătălin Voicu.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul București, la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Curtea de Apel București a menținut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului București, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv și fiind suspendat din funcție, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susținând că în 5 septembrie, în baza unei înțelegeri prealabile cu șeful Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, și cu fostul său șofer Cristian Stanca, zis „Grenadă”, a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruți de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea și Octavian Alin Petroi, denunțători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoșoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracțională a lui Popa și l-ar fi menținut în funcție, susțin anchetatorii.
În 26 octombrie, procurorii DNA au anunțat extinderea cercetărilor în cazul primarului suspendat al Capitalei Sorin Oprescu, acesta fiind urmărit penal și pentru spălare de bani, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat, fiind pus sechestru pe un imobil și un teren ale edilului și un alt imobil al partenerei de viață a acestuia, până la concurența sumei de peste 3,6 milioane lei.