• Publicat:
  • Actualizat:
Știri

Sorin Oprescu îi așteaptă pe bucureșteni printre morminte: data și locul întâlnirii

Sorin Oprescu îi așteaptă pe bucureșteni printre morminte: data și locul întâlnirii
Hai să-ți arăt cimitirul noaptea. Aceasta este invitația lansată de Primăria Capitalei pentru cea de-a șaptea ediție a Nopții Europene a Muzeelor.

Hai să-ți arăt cimitirul noaptea. Aceasta este invitația lansatăde Primăria Capitalei pentru cea de-a șaptea ediție a NopțiiEuropene a Muzeelor. „Muzeul” care își deschide porțile , sâmbătă,14 mai, între orele 20 și 2, este cimitirul Bellu. Evenimentulcultural este organizat de Administrația Cimitirelor șiCrematoriilor Umane, instituție subordonată Primăriei Capitalei. Înnoaptea muzeelor, în „grădina cu suflete a baronului Bellu” , sevor organiza pelerinaje la morminte, vizite la monumente funerare,recitaluri de muzică clasică și va putea fi admirată o expoziție deartă funerară. Traseul organizatorilor include vizitareamormintelor Ginei Patrichi ale lui Toma Caragiu, Amza Pelea ,Ernest Maftei sau Gheorghe Dinică. Pe lângă pelerinajul la locurilede veci ale marilor actori, municipalitatea a mai pregătit și alteatracții cum ar fi un circuit al celor mai importante monumentefunerare, vizite în mausoleul fraților Gheorghieff și în cel alfamiliei George Cantacuzino (Nababul). Pe lista cu monumentelefunerare „de vizitat” se numără cele ale fraților Poroineanu,doamna cu umbrela, Barbu Bellu, Ion Mincu, Iulia Hașdeu etc.Intrarea în „grădina cu suflete a baronului Bellu” este liberă.Cimitirul Bellu a fost inclus ca punct de reper pe hartaobiectivelor cultural-turistice europene.

Oprescu a vrut să bage la Bellu televiziune cu circuitînchis

La începutul acestui an, primarul general al Capitalei, SorinOprescu, a promovat un proiect de hotărâre prin care intenționa săinvestească în cimitirele bucureștene 30 de milioane de euro.Scopul investiției era „satisfacerea intereselor populației”. Pelistă, Cimitirul Bellu era vedeta investițiilor. 6,2 milioane deeuro fără TVA intenționa să aloce Oprescu pentru „modernizarearețelei de apă și canalizare, amenajarea aleilor, iluminat șiamenajarea peisageră” a cimitirului Bellu. Proiectul prevedea și”televiziune cu circuit închis, care va fi realizată folosindstâlpii de iluminat și va viza în special monumentele istorice șiclădirile”. Această rețea „ar fi trebuit utilizată pentru siguranțavizitatorilor”. Investiția mai viza refacerea integrală a aleilor”realizând un paviment pietonal din piatră cubică de dimensiunimici”. Alți 700.000 de euro fără TVA ar fi trebuit investiți pentruextinderea corpului administrativ pe motiv că „cimitirul Bellu arenevoie de spații suplimentare de birouri și arhivă”. Noua clădirear fi trebuit să dispună și de o sală de mese ca „persoaneleîndoliate să poată derula parastasul sau alte evenimente necesareritului de înmormântare”. Investiția prevedea construcția a douăcorpuri cu funcții administrative și anexe, așezate adiacentcorpului administrativ existent. Prin amenajarea cimitirului Bellu,municipalitatea speră să promoveze turismul cultural. Pentru acestan, consilierii municipali au alocat însă pentru amenajareacimitirului Bellu un buget de 652 000 de lei, adică echivalentul a160.000 de euro. Pentru extinderea corpului administrativ bugetulalocat este de 74.000 de lei.

Inchide