Sorin Roșca Stănescu a fost eliberat condiționat. Decizia nu este definitivă

Publicat: 15 05. 2015, 14:59
Actualizat: 05 11. 2019, 16:16

Instanța a admis propunerea Penitenciarului Jilava de liberare condiționată a lui Sorin Roșca Stănescu. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la instanța superioară.

Sorin Roșca Stănescu a fost dus, vineri, de la Penitenciarul Jilava la DIICOT. El a fost audiat timp de aproximativ două ore, într-un dosar privind contractarea de credite în valoare de câteva milioane de euro de la BRD, în urmă cu mai mulți ani.

Fostul senator Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat, în 7 octombrie 2014, la doi ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul „Rompetrol”, pentru utilizare de informații privilegiate și constituire a unui grup infracțional organizat. Fostul senator a fost încarcerat în aceeași zi și a executat până în prezent mai bine de șapte luni.

În același dosar a fost condamnat și fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș, la doi ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la manipularea pieței de capital și constituire a unui grup infracțional organizat.

În cazul lui Dinu Patriciu, instanța a constatat încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia. Judecătorii Curții de Apel București au lăsat nesoluționată partea civilă legată de Patriciu.

Prin aceeași decizie, Irina Mihaela Popovici, fost vicepreședinte al Comisiei Naționale de Valori Mobiliare (CNVM), a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, iar Gabriela Victoria Anghelache, fost președinte al CNVM, a primit o pedeapsă tot de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru aceeași faptă. Paul Gabriel Miclăuș, membru al CNVM la data faptelor, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, iar Alexandru Bucșă, administrator și director economic al Rompetrol la data faptelor, a primit șase ani de închisoare cu executare.

În același dosar au fost condamnați Florin Iulian Aldea, agent de servicii de investiții financiare, reprezentant al SSIF Alpha Finance la data faptelor, la cinci ani de închisoare, Claudiu Simulescu, agent de servicii de investiții financiare și reprezentant SSIF Eastern Securities la data faptelor, la patru ani de închisoare, Petrică Grama, fost șef al Direcției Generale a Bugetului de Stat din Ministerul Finanțelor Publice, la doi ani și patru luni de închisoare, Victor Eros, fost membru CNVM, la doi ani de închisoare cu suspendare, Cerasela Rus, agent de servicii de investiții financiare și trader la SSIF Alpha Finance la data faptelor, la trei ani de închisoare cu suspendare.

Elena Albu, fosta șefă a Corpului de Control al CNVM, a fost achitată pentru aderare sau sprijinire a unui grup infracțional organizat și pentru favorizarea infractorului.

Potrivit DIICOT, activitatea infracțională a inculpaților a fost analizată sub două aspecte: creanța Libia (primele trei infracțiuni ale lui Patriciu, precum și cele de care sunt acuzați Grama și Bucșă) și manipularea pieței de capital.