SPECIAL. Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită de la înălțime. Jandarmii din Braşov au urcat la 2.544 metri

Publicat: 26 06. 2020, 17:44
Actualizat: 26 06. 2020, 17:44
SPECIAL. Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită de la înălțime. Jandarmii din Braşov au urcat la 2.544 metri / Foto: brasov.net

Jandarmii din Braşov au urcat la 2.544 metri, pe „Acoperişul României”, Vârful Moldoveanu, să sărbătorească Ziua Drapelului Naţional.

Din echipă au făcut parte ofiţeri şi subofiţeri din conducerea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov şi din secţia montană.

Toate fetele din echipă fac parte din structurile montane.

Frumuseţea peisajelor montane şi dorinţa noastră de a arbora drapelul naţional, pentru a marca această zi, pe Vârful Moldoveanu – 2.544 m, ne-au făcut pe toţi să nu simţim dificultăţile traseului”, au arătat jandarmii braşoveni.

Prima „redută” cucerită  de Ziua Drapelului Naţional a fost Vârful Viştea Mare – 2.527m, cel de-al III-lea ca înălţime din România, iar la ora 13,18, jandarmii au ajuns pe cel mai înalt vârf al României, la 2.544 m.

Ziua Drapelului Naţional, instituită prin Legea 96/1998, este marcată în fiecare an, la 26 iunie, prin manifestări cu caracter evocator consacrate istoriei patriei şi prin ceremonii militare specifice. În Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional.

Drapelul Naţional a fost decretat pentru prima dată ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată „Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003).

Ziua Drapelului Naţional este marcată vineri, 26 iunie, atât în Bucureşti, cât şi în mai multe oraşe din ţară.

La ceremonia publică din Capitală, programată pentru ora 10.00 în Piaţa Tricolorului, participă şi vicepremierul Raluca Turcan. Prim-ministrul Ludovic Orban va fi prezent la o ceremonie similară care va avea loc în Piaţa Centrală din Zalău.

Joi seară, Drapelul Naţional a fost coborât de pe catargul din Piaţa Tricolorului şi predat militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, fiind păstrat la Biserica brigăzii din Bd. Vasile Milea. Vineri va fi adus în Piaţa Tricolorului, la ceremonia publică dedicată Zilei Drapelului Naţional.