Spitalul din Craiova încă folosește produse Hexi Pharma: Produsele noi sunt în magazie

Publicat: 07 06. 2016, 16:49
Actualizat: 07 06. 2016, 17:53

UPDATE

Doctorul Bogdan Fănuță, managerul SCJU Craiova, a explicat că noile produse dezinfectante se află deja în depozitul unității medicale, dar că mai trebuie respectate unele proceduri, iar miercuri cele de la Hexi Pharma vor fi scoase din uz.

„Produsele noi au ajuns, sunt în magazie. Acum se lucrează la protocoalele și procedurile pentru noile produse. Procedurile trebuie să se afișeze peste tot, în sălile de operație și în cele de tratamente, cum se folosesc și așa mai departe. Mâine vor fi înlocuite în totalitate”, a precizat managerul SCJU Craiova.

 

Controalele la unitățile de spital din țară au fost demarate în urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni de folosire a produselor Hexi Pharma la Spitalul Județean de Urgență Suceava. La o parte dintre spitale, verificările s-au încheiat, la alte unității fiind în curs de desfășurare.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, „controlul a relevat că mai există un număr redus de produse Hexi Pharma folosite în activitatea curentă. Motivul este dat de faptul că, pentru anumite produse biocide, nu a fost găsit un înlocuitor similar în stocul de la furnizori care să îndeplinească cerințele cantitative ale spitalului. În data de 2 iunie au fost semnate contractele cu furnizorii care au câștigat licitația pentru înlocuirea majorității produselor Hexi Pharma. În aceeași zi au fost emise și comenzile pentru marfă. Pentru a preveni apariția de infecții nosocomiale în aceste condiții, Serviciul pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale din spital a luat măsuri suplimentare de curățenie și autocontrol în toate zonele unde produsele s-au mai folosit”, informează ministerul.

În ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență Suceava, „controlul a arătat că flaconul care apărea pe o înregistrare video conținea, în fapt, produsul Aniosyme DD1. Pentru că produsul fusese cumpărat (nu și produs) de la Hexi Pharma, logo-ul companiei se găsea pe flacon”, transmite Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pe secțiile de Obstetrică-Ginecologie și ORL, au fost găsite două flacoane de produse Hexi Pharma desigilate, dar neutilizate, ambele recipiente fiind ambalate, sigilate și scoase de pe secții.

În București au fost controlate până în prezent 11 spitale, la niciunul nu s-a constatat folosirea produselor Hexi Pharma, restul unităților spitalicești fiind în curs de verificare. În restul spitalelor din țară nu se folosesc produsele Hexi Pharma, mai precizează Ministerul Sănătății.

La data de 12 mai, Ministerul Sănătății a recomandat suspendarea utilizării produselor Hexi Pharma.