SRI a postat pe pagina oficială o știre-farsă: „Punem la dispoziția cetățenilor baza de date cu telefoanele ascultate”. Serviciul revine cu o clarificare agramată

Publicat: 24 09. 2013, 15:25
Actualizat: 07 07. 2016, 00:37

Serviciul Român de Informații (SRI) a postat pe pagina oficială de Facebook o știre care apare și pe site-ul instituției și care trimite la o farsă de 1 aprilie, publicată de o publicație locală din Argeș. Titlul: „SRI pune la dispoziția cetățenilor baza de date cu telefoanele ascultate”.

Numărul de telefon la care cetățenii erau îndemnați să sune pentru a verifica dacă telefoanele le sunt ascultate de SRI era 1958, adică robotul care dă ora exactă. Farsa a fost publicată duminică de site-ul argeșenii.ro, iar SRI a preluat-o pe pagina de Facebook și pe pagina de internet a serviciului secret, astăzi.

Ziariștii argeșeni au preluat și ei știrea pe nemestecate, de la o publicație locală din Iași, care a lansat farsa de 1 aprilie.

În articolul-farsă se arată că „Serviciul Român de Informații a colaborat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Ministerul Justiției pentru realizarea unei baze de date necesară funcționării unui serviciu telefonic la care clienții majori ai companiilor de telefonie din România pot afla dacă le-au fost ascultate telefoanele. Acest serviciu a fost realizat de către cele trei instituții ca urmare a recomandărilor făcute României de către Comisia Europeană în procesul de monitorizare a justiției”.

La o oră după ce a lansat știrea pe site și pe Facebook, SRI a retras-o.

„Da, a fost o farsă publicată pe 1 aprilie în Ziua de Iași, care a fost preluată de Argeșenii. Cei care se ocupă la noi de monitorizarea presei au uitat să menționeze că e vorba de o farsă. Cel mai probabil că o să punem înapoi știrea, cu precizările necesare. Cu siguranță se vor lua niște măsuri după ce s-a întâmplat”, a declarat pentru gândul Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.

Revenire cu dezacord

La scurt timp, SRI a revenit pe pagina de Facebook cu o lămurire, însă nici din aceasta nu reiese că ar fi vorba de o farsă sau o greșeală. Mai mult, reacția conține și un dezacord gramatical.

„Articole de genul celui de mai jos, apărut într-o publicație locală (www.argesenii.ro), poate atrage instituția în polemici!”, scrie în postarea SRI de pe Facebook.