Stănculescu cere eliberarea condiționată după ce a făcut o treime din cei 15 ani ai condamnării

Publicat: 26 02. 2014, 21:45
Actualizat: 29 09. 2018, 03:26

Fostul general Victor Athanasie Stănculescu cere unui judecător eliberarea condiționată din penitenciar, după ce a executat o treime din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat definitiv de judecătorii instanței supreme în dosarul Revoluției de la Timișoara.

Stănculescu, în vârstă de 85 de ani, a depus luni, la Judecătoria Sectorului 4, o solicitare de eliberare condiționată în baza prevederilor din noile coduri, prin care cere să iasă din închisoare după ce a făcut cinci din cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Instanța urmează să stabilească un termen în acest caz.

În 22 ianuarie, după ce a fost audiat la Parchetul general în dosarul evenimentelor produse în București în timpul Revoluției din 1989, fostul general spunea că speră să fie eliberat condiționat după ce execută o treime din pedeapsa de 15 ani de închisoare primită în dosarul Revoluției de la Timișoara.

La 10 ianuarie 2013, Tribunalul Ilfov a respins o cerere a lui Stănculescu de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale. Fostul general formulase solicitarea pe motiv că afecțiunile grave de care suferă nu pot fi tratate în penitenciar.

În 16 octombrie 2008, judecătorii instanței supreme i-au condamnat pe Mihai Chițac și Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, fiind degradați. Cei doi au fost încarcerați în aceeași zi, la scurt timp foștii generali formulând cereri în instanță de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale.

Generalul Mihai Chițac a murit în 1 noiembrie 2010, în locuința sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice.

După ce mai multe cereri de întrerupere a pedepsei au fost respinse de instanță, Victor Atanasie Stănculescu a trimis o cerere de grațiere la Președinție, la care Ministerul Justiției a dat aviz negativ.