Statul Islamic a obținut cea mai puternică armă împotriva irakienilor

Publicat: 04 06. 2015, 11:53
Actualizat: 04 06. 2015, 19:08

This browser does not support the video element.

Combatanții au redirecționat cursul apei în avantajul lor în zona confruntărilor din jurul orașului Ramadi. Această tactică amenință de asemenea provinciile sudice cu seceta, în condițiile în care apa a fost redusă la niveluri îngrijorătoare, au precizat oficialii.

Râul Eufrat a reprezentat o barieră între militanții care controlează malul nordic și forțele proguvernamentale care încearcă să avanseze spre Ramadi pe partea opusă.

Un purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Anbar, a cărei capitală este Ramadi, a declarat că forțele de securitate vor fi nevoite să se repoziționeze de-a lungul râului, pentru a preveni infiltrarea insurgenților.

„Anterior, trebuia să monitorizeze doar podurile și unele zone, dar acum tot râul va fi traversabil”, a precizat Hikmat Suleiman.

Gruparea Stat Islamic a mai încercat și în trecut să folosească apa ca armă, în războiul său împotriva Guvernului irakian.

Vara trecută, militanții au ocupat barajul de la Mosul, din nordul Irakului, și au amenințat că vor scufunda Bagdadul, înainte să fie respinși de forțele kurde, sprijinite de bombardamentele coaliției internaționale.

Consiliul provincial din Anbar s-a întrunit miercuri pentru a discuta măsurile pe care le poate lua în această situație. Un membru, Taha Abdul Ghani, a sugerat că forțele guvernamentale ar putea bombarda una dintre vanele barajului.

Locuitori din Ramadi și un oficial local au precizat însă că insurgenții au lăsat două vane deschise, aparent pentru a evita inundarea unor zone aflate sub controlul lor, în amonte.

Închiderea parțială a barajului de la Ramadi a determinat creșterea în volum a unui afluent care se varsă în lacul Habbaniya, au adăugat oficialii.

Falih al-Essawi, un oficial provincial din domeniul securității, a afirmat că autoritățile au deschis un alt baraj pentru a canaliza apa dinspre lacul Habbaniya înapoi spre Eufrat și a preveni deficitul de apă în provinciile sudice.

El a precizat însă că aceasta este doar o măsură temporară, care nu va fi eficientă mai mult de trei zile. „Guvernul trebuie să acționeze imediat, altfel vor fi consecințe grave și o catastrofă ecologică va fi inevitabilă”, a adăugat oficialul.