Străinii care prezintă pericol pentru ordinea publică pot fi opriți să intre în România

Publicat: 12 03. 2014, 17:51
Actualizat: 27 02. 2019, 13:20

La articolul 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 194/2002, se menționează condițiile cu privire la intrarea străinilor în România.

Astfel, cetățenii străini sunt obligați prin lege să aibă, printre altele, un document valabil de trecere a frontierei, care este acceptat de statul român, să nu fie incluși în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării în țara noastră sau care au fost declarați indezirabili și să nu prezinte „un pericol pentru apărarea și siguranța națională, ordinea, sănătatea ori morala publică”.

Același act normativ menționează la articolul 4, privind obligațiile străinilor aflați pe teritoriul României, că aceștia „nu pot organiza partide politice ori alte organizații sau grupări similare acestora și nici nu pot face parte din acestea, nu pot ocupa funcții și demnitați publice și nu pot iniția, organiza sau participa la manifestații ori întruniri care aduc atingere ordinii publice sau siguranței naționale”.

În același timp, „străinii nu pot finanța partide, organizații, grupări sau manifestații ori întruniri”.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor uciși în 1854, organizată la Târgu Mureș, CNS cerând autonomia Ținutului Secuiesc, dar și începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Participanții au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore și jumătate, în fața Monumentului Secuilor Martiri, după care președintele CNS i-a îndemnat pe manifestanți să se deplaseze pe trotuar spre centrul orașului. Participanții au pornit în marș strigând „Hungaria”, „Să piară Trianonul” și „Autonomia”.

În timpul manifestației, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizației „64 de Comitate” (HVIM), veniți din Ungaria, s-au certat și îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că cere Guvernului și Parlamentului emiterea unui act normativ prin care să se interzică prezența membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept „extremist”.

„Cred că e timpul să punem capăt acțiunilor acestui partid pe teritoriul României, și cer public Guvernului și Parlamentului să se emită act normativ prin care prezența pe teritoriul României a membrilor și liderilor acestui partid să fie interzisă. Este un partid extremist”, a spus Băsescu.

Ministerul de Interne îl poate declara miercuri pe liderul Jobbik drept persoană indezirabilă pe teritoriul României dacă președintele Traian Băsescu, ca șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, avizează procedura, a declarat premierul Victor Ponta.

El a precizat că ministerul a elaborat de marți dimineața documentația în acest sens, dar președintele, având informații despre ce se întâmplă la nivelul Guvernului, a vrut să „fure caimacul”.

Ponta a afirmat anterior că România poate interzice prezența pe teritoriu a unei persoane, iar Guvernul a transmis Președinției un material al Ministerului de Interne privind activitatea liderului Jobbik, președintele Băsescu putând acționa în acest sens dacă i-a „reevaluat” pe acesta și pe Laszlo Tokes.