Strategia financiară pe 3 ani a Guvernului – făcută varză în 24 de ore. Ministru: „Cifrele nu sunt bătute în cuie”

Strategia financiară pe 3 ani a Guvernului - făcută varză în 24 de ore. Ministru: „Cifrele nu sunt bătute în cuie
Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 25/04/2012, 09:38

Potrivit legii, strategia fiscal-bugetară trebuie să reprezinteun document-cheie de politici care să furnizeze informații șiobiective permițând un proces mai bun de luare a deciziilor încadrul procesului bugetar anual și pe termen mediu. Guvernanții,însă, au pus pe hârtie prognozele pentru următorii 3 ani, au trasatestimativ bugetele pentru ministere, dar, în fapt, recunosc căacest document și, implicit, țintele impuse prin el nu sunt „bătuteîn cuie”.

Astfel, potrivit strategiei obținute de Mediafax, Guvernulsusține că va reduce anul viitor nivelul de cheltuieli acoperite dela bugetul de stat pentru Educație, Agricultură, Apărare, Interneși Economie și va majora alocațiile Ministerelor Muncii,Transporturilor și Mediului, calculate ca pondere în ProdusulIntern Brut comparativ cu bugetele din acest an.

Paradox: scăderea bugetului nu înseamnă neapărat fondurimai puține

În mod paradoxal, cei care au bugete mai mici nu vor aveaneapărat mai puțini bani de cheltuit. Cazuistica este explicată,într-o conferință de presă, de ministrul de Interne, Vasile Blaga.Astfel, potrivit documentului, la instituția sa cheltuielileacoperite de la bugetul de stat vor scădea de la 1,70% din PIB (8,7miliarde lei) în 2010, la 1,17% din PIB (7,7 miliarde lei) în 2013.Blaga susține că bugetul real al ministerului nu va scădea. Cum?Unele cheltuieli de personal vor fi preluate de Ministerul Muncii.MAI nu va mai plăti CAS. Astfel, a explicat ministrul, deși bugetulMAI va fi redus treptat, de la 1,7 la sută la 1,17 la sută din PIBîn 2013, bugetul real nu va scădea, iar ministerul va avea resursesă-și îndeplinească obiectivele.

Totul se negociază

Un alt membru al Cabinetului ne explică faptul că zarurile nu aufost încă aruncate, motiv pentru care speră să mai obțină niștebani pentru ministerul său. „Cred că ați observat că fenomenulscăderii (cheltuielilor alocate de la bugetul de stat – n.r.) esteprezent la toate ministerele. În al doilea rând, eu nu cred căcifrele rămân cele de acolo, pentru că am discutat ieri în Guvernnecesitatea ministerului. Urmează să mai discutăm în perioadaimediat următoare necesarul absolut pentru multe dintre programelepe care le avem. Cifrele nu sunt bătute în cuie și nici nu ar puteafi, pentru că urmează elaborarea bugetelor, rediscutarea lor,citirea de vreo două-trei ori, mai sunt negocieri, mai suntpriorități pe care trebuie să le abordăm. Deci nu sunt niște cifreabsolute”, a declarat, pentru Gândul, ministrulAgriculturii, Valeriu Tabără.

Tabără ne-a spus că se speră o suplimentare a bugetuluiestimativ. „Trebuie să înțelegeți că în 2010-2011 se mizează pesurse financiare care trebuie să vină pentru completarea bugetelorîn perioada următoare. Să nu uităm că mergem pe bugete multiple,multianuale. (…) Există o austeritate în continuare și au fostdiscuții multe și pentru Sănătate, și pentru Cultură, și pentruAgricultură. Și eu am avut o discuție cu domnul ministruIalomițianu, cu domnul Gherghina, cu domnul prim-ministru. Să vedemce mai putem găsi, pentru că repet că am o nevoie extraordinar demare pentru plățile naționale”, ne-a mărturisit ministrul. „Anulacesta sperăm să ne descurcăm. Problema este pentru 2011, pentru cătrebuie să atingem niște parametri care să constituie și o bază derelansare a Agriculturii”, a conchis acesta.

Cei de la Muncă nu se încurcă cu amănunte

Alți oficiali guvernamentali nici măcar nu văd relevanțamemorării parametrilor bugetari impuși prin strategia proaspătaprobată.

Spre exemplu, Valentin Mocanu, secretar de stat în MinisterulMuncii, a declarat, pentru Gândul, că la negocierile legate destabilirea strategiei fiscale a participat fostul ministru, MihaiȘeitan. „Eu am participat la ședința de Guvern de miercuri, când afost adoptată strategia, după ce a fost prezentată succint. Nucunosc amănunte. Știu doar că felul în care vor fi structuratecheltuielile, pentru a ne încadra în bugetele respective, va fistabilit anual”, ne-a spus oficialul. În cazul acestei instituțiieste prevăzută o creștere a cheltuielilor acoperite de la bugetulde stat de la 28,4 miliarde lei în 2010 (5,56% din PIB) la 35,4miliarde lei în 2013 (5,38% din PIB). (Robert Veress,Maria Toader)

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...