Streinu Cercel: Persoane infectate cu HIV vor beneficia în 2015 de asistență la domiciliu

Publicat: 26 11. 2014, 15:45

Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” a spus că proiectul, pentru care fondurile sunt deja alocate, va începe cel mai problabil în a doua jumătate a lunii ianuarie 2015, precizând că acesta are în vedere asigurarea confortului pacienților din punct de vedere terapeutic, prin îngrijirea lor la domiciliu.

„Este vorba de o flotilă de șase mașini, care vor avea câte două asistente și vor fi dotate cu echipamente care vor putea face mai multe testări rapide la domiciliu și biochimie uscată. Asistenta merge, pacientul completează chestionarul, i se lasă medicația, semnează că a primit medicația, i se recoltează probele de sânge aferente evaluării, iar apoi urmărim dacă ceea ce a scris în chestionar se corelează cu partea clinică”, a declarat profesor dr. Adrian Streinu Cercel, la conferința Mediafax dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA.

Streinu Cercel a precizat că programul se va adresa, pentru început, unui număr de 150 de persoane, atât cei care sunt infectați cu HIV și sunt în terapie, consumatori de droguri, cât și cei care nu mai iau stupefiante.

„În acest fel, le economisim timpul, le creștem nivelul de aderență. Înseamnă că pacientului i se va duce medicamentația acasă, la o oră de comun acord stabilită în prealabil cu medicul. Astfel urmărim cât se poate de clar aderența pacientului. Dacă pacientul dă dovadă că nu este aderent, este scos din acest circuit și rămâne în circuitul standard. Vrem să creștem confortul pacientului, dar și să ne asigurăm că ei rămân nedetectabili în continuare și nu vor transmite acest virus altor persoane”, a explicat Adrian Streinu Cercel.

Conferința dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, marcată la nivel mondial în data de 1 decembrie, este organizată de agenția de presă Mediafax, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și Centrul Român HIV/SIDA.

La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.