Strigătul românilor care au nevoie de un transplant pulmonar: ”Când am acele crize de tuse pur şi simplu tuşesc până când rămân fără aer”

Publicat: 20 09. 2020, 10:49
Actualizat: 06 04. 2021, 15:50
Strigătul românilor care au nevoie de un transplant pulmonar: ”Când am acele crize de tuse pur şi simplu tuşesc până când rămân fără aer”. Foto: Pixabay.com

Opt pacienți sunt pe lista de așteptare pentru transplantul pulmonar. În contextul pandemiei de COVID-19, activitatea de transplant a fost mult mai redusă, iar pacienții cu afecțiuni grave se zbat între viaţă şi moarte pentru că în ţară nu-şi pot găsi, pentru moment, vindecarea.

Unul dintre ei este Ionuţ Anghel, iar viaţa lui atârnă de un fir ață. Suferă de p pulmonară obstructiv – cronică, o afecţiune foarte gravă.

Această afecţiune îi face inima să alerge fără încetare, iar fără un aparat numit complicat „concentrator de oxygen” nu poate face niciun pas.

Mărturia lui Ionuț: „Rămân fără aer”

Astăzi, nu ştiu dacă se vede, eu am un puls regulat de 115 bătăi pe minut, eu am impresia că inima mea aleargă permanent, nici seara nu pot să mă odihnesc din cauza acestui puls. Butelia din spate este pentru momentele de criză majoră, eu când am acele crize de tuse pur şi simplu tuşesc până când rămân fără aer”, a spus Ionuț Anghel, conform MEDIAFAX.

Secţia ATI a Spitalului Sfânta Maria din Capitală, închisă pentru că mai mulţi medici au COVID

Leacul pentru boala lui Ionuţ este doar un transplant pulmona,  iar bărbatul aşteaptă această operaţie salvatoare de mai bine de un an. Din cauza pandemiei, în multe centre pentru donare multi-organ au devenit imposibile operaţiile de transplant.

Medicii avertizează: „Pacienții români cu o boală frecventă ajung să facă forme severe de COVID!”

Managerul Spitalului „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, avertizează că mulți pacienți care ajung la această unitate vin ori cu forme grave de COVID, ori au nevoie de oxigen. Mahler spune că pacienții cu hipertensiune fac forme severe de COVID.

„E îngrijorător că numărul de cazuri raportate în ultimele două zile este în creștere iar Bucureștiul este pe primul loc.Îngrijorător este că la Institutul Marius Nasta numărul pacienților cu forme moderate și severe reprezintă 80% din totalul celor internați, nu neapărat la terapie intensivă, dar care au nevoie de oxigen”, sune managerul Marius Nasta.