Studenții care l-au imobilizat pe bărbatul ce a vrut să detoneze o bombă vor fi premiați de Primărie

Publicat: 09 07. 2013, 18:19
Actualizat: 29 09. 2018, 09:57
Cei doi studenți ai Facultății de Electronică din Iași, care l-au imobilizat pe bărbatul ce a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs, vor fi premiați de Primăria Iași, pentru meritul lor civic, distincțiile urmând a fi acordate pe 14 octombrie, de Zilele Iașiului.

Cei doi studenți ai Facultății de Electronică din Iași, care l-au imobilizat pe bărbatul ce a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs, vor fi premiați de Primăria Iași, pentru meritul lor civic, distincțiile urmând a fi acordate pe 14 octombrie, de Zilele Iașiului.

Marian Platonov, originar din Republica Moldova, și Marian Prescură, ambii studenți ai Facultății de Electronică din Iași, vor fi premiați de Primăria Iași, cu titlul «Meritul Civic», pentru atitudinea și curajul de care au dat dovadă luni în sala de curs, când l-au imobilizat pe atacatorul care încerca să detoneze o bombă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am decis ca studenții Marian Platonov și Marian Prescură să primească titlul pentru meritul lor civic, o recunoaștere a actului lor de eroism. Avem nevoie de astfel de exemple, de oameni care nu se pierd cu firea. Puteam să dăm premiile în prima ședință a Consiliului Local, dar preferăm să fie într-un cadru mai amplu. Se va întâmpla pe 14 octombrie, de Zilele Iașiului, când în fiecare an premiem valorile orașului”, a explicat Gheorghe Nichita.

Tot marți, Fundația Edelweiss din Republica Moldova a anunțat că va acorda o recompensă, în valoare de 30.000 de lei moldovenești, adică aproximativ 1.800 de euro, studentului basarabean Marian Platonov, pentru „curajul de care a dat dovadă în momente critice”.

Marian Platonov și Marian Prescură, ambii studenți în cadrul Facultății de Electronică din Iași, l-au imobilizat, luni, pe bărbatul ce a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs din incinta Facultății de Electronică din Iași.

Marian Platonov, originar din Republica Moldova, a povestit că a reușit, alături de colegul său, să-i lege cu o curea mâinile atacatorului, acesta fiind imobilizat până la sosirea polițiștilor.

„Individul pregătea bomba, dar a apăsat din greșeală pe un buton. Am avut noroc că nu a dezvelit toată bomba. Era un fum gros și mirosea a sulf, dar după ce a explodat eu și un coleg am sărit pe el, l-am imobilizat și i-am legat mâinile la spate cu o curea luată de la un profesor”, a precizat Marian Platonov.

Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultății de Electronică din Iași, a fost reținut, în noaptea de luni spre marți, pentru acte de terorism, urmând ca procurorii să decidă dacă propun măsura arestării preventive sau internarea acestuia la Spitalul Socola.

Luni dimineață, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultății de Electronică și Telecomunicații din cadrul Universității Tehnice din Iași, care funcționează în Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, unde se aflau patru cadre didactice și 40 de studenți din anul al patrulea care susțineau examenul de licență.

Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliția.

Stan ar fi activat declanșatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanșare.

Imediat, bărbatul a fost imobilizat de către cei doi studenți.

Managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că bărbatul are schizofrenie paranoidă și a fost internat de nouă ori în această unitate medicală, între anii 2006 și 2013, ultima dată în perioada 14 martie – 1 aprilie.