Studenții din Timișoara nu vor mai putea petrece după miezul nopții în campusuri

Publicat: 04 12. 2012, 20:27
Actualizat: 29 07. 2014, 18:29

De la anul, studenții din Timișoara își vor lua adio de la nopțile pierdute prin barurile, cafenele și discotecile deschide în interiorul campusurilor. Acestea își vor închide porțile după ora 24 și nu vor mai funcționa cu program nelimitat. Decizia a fost luată astăzi în consiliul local al municipiului de județ.

De asemenea, consiliul local a mai decis că tot cu anul viitor tinerii nu își vor mai putea cumpăra nici băuturi alcoolice de la magazinele sau barurile aflate în incinta campusurilor universitare.

„Prin aceste măsuri dorim să transformăm campusurile studențești din Timișoara într-unele respectabile ca cele de peste graniță. Nicăieri în Marea Britanie, Franța sau Germania nu s-a văzut ca în campusurile studențești să existe bodegi sau terase lipite chiar de pereții vreunui cămin. Prin aceste măsuri vrem să schimbăm lucrurile, mai ales că avem și susținerea studenților, care s-au săturat să stea seară de seară în zgomot”, a declarat pentru gândul Nicolae Robu, edilul Timișoarei. Primarul a precizat că studenții își vor mai putea cumpăra în continuare alcool, dar, doar din afara campusului universitar. Acesta a mai spus că regula ca toate barurile, cafenele și terasele din incinta campusului să își termine programul la ora 24 va fi aplicată inclusiv sâmbăta și duminica. „Studenții care vor să petreacă la sfârșit de săptămână până spre dimineață se pot duce în cluburile din afara campusului.  Aceste măsuri trebuiau neapărat luate, deoarece, dincolo de zgomotul și de mizeria care se adună în jurul acestor localuri, studenții au raportat în repetate rânduri prezența oamenilor fără adăpost, dar și a persoanelor care se droghează”, a mai declarat Nicolae Robu.

Inițiativa primăriei este susținută și de rectorii centrelor universitare. „Aveam nevoie de astfel de măsuri. Nu este normal ca astfel de localuri să fie deschise la câțiva centimetri de căminele studențești. În mod normal barurile ar trebui să fie poziționate la o distanță de 50-100 de metri de căminele studențești”, a declarat pentru gândul Viorel Aurel Șerban, rectorul Universității Politehnica din Timișoara.

Edilul din Timișoara a menționat că acestea sunt doar primele măsuri pe care le ia pentru a îmbunătăți viața studenților. „În viitor intenționez să facem în așa fel încât să facem expropieri, deoarece consider că aceasta este singură metodă prin care putem închide localurile care sunt lipite chiar de zidurile căminelor studențești. Chiar dacă în prezent nu sunt bani, această măsură reprezintă o prioritate și vom face în așa fel încât să atragem fondurile necesare pentru a atinge acest obiectiv important”, a mai spus Nicolae Robu.