Studenții români nu primesc fonduri pentru studii de la stat din cauza lipsei unei metodologii

Publicat: 02 08. 2015, 18:39
Actualizat: 02 08. 2015, 20:12

Agenția de Credite și Burse de Studii (ACBS), înființată în 2009, prin Hotărâre de Guvern, ar trebui să asigure accesul cetățenilor români la studii în străinătate, în vederea formării și specializării, percum și managementul sistemului de creditare pentru studenții din instituțiile de învățământ superior de stat și particular acreditate, care urmează studii universitare de licență și de masterat la zi.

De asemenea, ACBS ar trebui să asigure accesul elevilor, studenților, al absolvenților instituțiilor de învățământ acreditate, al personalului didactic titular în învățământ și al altor categorii de beneficiari la bursele de studii oferite Ministerului Educației de Guvern, de autorități publice, fundații, donatori, de diferite state, în cadrul acordurilor bilaterale de colaborare sau în mod unilateral, precum și la bursele provenite din programe guvernamentale și internaționale.

Uniunea Națională a Studenților din România atrage atenția că ACBS are printre atribuții și elaborarea și propunerea spre aprobare Guvernului, prin Ministerul Educației, a normelor metodologice de constituire a fondului de creditare, metodologia privind cuantumul și condițiile de acordare și rambursare a creditelor, alte reglementări necesare organizării și funcționării sistemului de creditare.

„Deci, cumva, angajații ACBS așteaptă cam degeaba apariția unei metodologii – conceperea acesteia intră în atribuțiile lor”, susțin reprezentanții UNSR.

Aceștia solicită și includerea unui student în Consiliul Agenției de Credite și Burse de Studii, organism consultativ național, aflat în subordinea directă a minstrului Educației, organism din care fac parte patru profesori universitari titulari, un secretar de stat și mai mulți directori din Ministerul Educației, doi profesori titulari din învățământul preuniversitar și directorul general al ACBS.

„UNSR crede în scopul ACBS, apreciază și susține activitatea acesteia pe partea burselor pentru străinătate, însă, trage un semnal de alarmă cu privire la aspectele mai sus menționate. Fără un Regulament de Ordine Interioară (sau de funcționare) și fără o metodologie clară și publică de acordare a creditelor și burselor, ACBS nu schimbă cu nimic situația celor defavorizați, nu-și atinge scopul și așa avem o altă instituție cu angajați, cu program, cu proceduri, dar fără sens pentru mulți dintre cei pe care chiar îi vizează”, se mai arată în comunicat.