STUDIU. Câți români sunt de acord cu predarea religiei în școli

Publicat: 08 04. 2015, 15:56

O cercetare realizată recent pe subiectul predării religiei în școli a arătat că 50,2% dintre români sunt de acord ca religia să fie materie obligatorie în instituțiile de învățământ de stat. Când vine vorba despre istoria religiilor, 64% dintre cei care au participat la studiul reprezentativ național consideră că această materie ar trebui predată. Analiza, care a fost realizată de Reveal Marketing Research, mai arată că 7 din 10 români consideră că religia ar trebui să fie predată de către absolvenți ai facultăților de teologie.

Bărbații sunt cei care dezaprobă în mai mare măsură caracterul obligatoriu al religiei în școli. La nivel regional, nu există diferențe semnificative ale percepției față de tematica investigată. Studiul relevă însă că nu există diferențe statistice de atitudine între grupurile de apartenență religioasă.

Persoanele care au copii sunt de acord cu religia ca materie obligatorie în școlile publice într-o măsură semnificativ mai mare decât cei care nu au copii. Astfel, 55% dintre cei care au copii sunt de acord cu religia în școli, în timp ce 45% dintre părinți nu sunt de acord cu acest lucru.

În privința opțiunii pentru religia în școli și apartenența la o religie, cercetarea arată că persoanele care au declarat că nu au nicio apartenență religioasă sunt mai degrabă interesate de cultură generală.

După ce Curtea Constituțională a decis că elevii trebuie să-și exprime în scris opțiunea pentru ora de religie, Ministerul Educației a decis ca, pentru anul școlar în curs,  părinții și elevii să se înscrie la ora de religie.

Datele de la Ministerul Educației  arată că o pondere de 88% dintre elevii care fac în prezent religie s-au înscris să urmeze în continuare acest curs iar, dintre copiii înscriși la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2015-2016, 93,45% au optat de asemenea să studieze religie. În majoritatea județelor din țară peste 90% din elevi vor merge în continuare la ora de religie, ca urmare a cererii făcute de părinții lor. Cele mai multe solicitări în acest sens au fost făcute în județele Galați, Vaslui (96%) și Arad (95%), la polul opus fiind Mureș (79,91%), Timiș (87%) și București (90%).

Studiul citat a fost realizat telefonic (CATI – Computer Assisted Telephonic Interviews), în perioada 30 Martie – 2 Aprilie 2015, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani. Marja de eroare calculată este de ± 3,1%.