STUDIU. Nivelurile de anticorpi se prăbușesc la 2-3 luni după infectarea cu noul coronavirus

Publicat: 22 06. 2020, 17:51
Actualizat: 06 04. 2021, 20:49
Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile! Anunțul CNSU: Focarele de Covid-19, incluse în calcularea incidenței privind răspândirea noului tip de coronavirus

Nivelul de anticorpi al pacienților care s-au vindecat de Covid-19 a scăzut abrupt la 2-3 luni după infectare, atât la cei simptomatici, cât și la cei asimptomtici, se arată într-un studiu realizat în China. Descoperirea științifică ridică întrebări în legătură cu durata oricărei forme de imunitate contra noului coronavirus, scrie Reuters.

Studiul a fost publicat în revista Nature

Studiul, publicat în cunoscuta revistă de specialitate Nature Medicine pe 18 iunie, subliniază riscurile ”pașapoartelor de imunitate”, spun autorii lui.

Studiul, realizat pe 37 de pacienți simptomatici și 37 asimptomatici, a descoperit că, dintre cei testați pozitiv cu anticorpi IgG, unul din principalele tipuri de anticorpi ce apare după o infecție, peste 90% au prezentat un declin abrupt în 2-3 luni.

Declinul mediu al cantității de anticorpi a fost de peste 70% atât la cei simptomatici, cât și la cei asimptomtici.

Acest studiu a fost desfășurat de cercetători de la Universitatea de Medicină Chongqing, filială a Centrului Chinez pentru Controlul Bolilor și Prevenție.

Un profesor de virusologie spune că studiul nu neagă posibilitatea ca alte componente ale sistemului imunitar să ofere protecție.

Jin Dong-Yan, profesor de virusologie la Universitatea din Hong Kong – care nu a fost în colectivul de cercetare – a spus că studiul nu neagă posibilitatea ca alte componente ale sistemului imunitar să ofere protecție.

Unele celule memorează modul de acționare contra unui virus când sunt prima oară infectate și pot genera o protecție eficientă în cazul unei alte runde de infectare, a explicat acesta. Oamenii de știință încă cercetează pentru a vedea dacă așa se întâmplă și cu noul coronavirus.

”Această concluzie a studiului nu înseamnă că ne pică cerul în cap”, a afirmat Jin Dong-Yan, remarcând și că numărul de pacienți pe care a fost făcută cercetarea este destul de redus.