STUDIU. O substanţă des administrată bolnavilor de diabet reduce riscul unui deces cauzat de coronavirus

Publicat: 23 06. 2020, 09:48
Actualizat: 06 04. 2021, 14:48
  1. Riscul unui deces este mai mic în cazul femeilor infectate cu noul coronavirus, care fac tratament cu metformină, o substanţă des administrată bolnavilor de diabet, potrivit rezultatelor unui studiu citat de Reuters.
Realizat în Statele Unite ale Americii, studiul a fost făcut pe 6.200 de adulţi cu diabet sau obezitate, infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Concluzia a fost că în rândul femeilor, cele care făceau tratament cu metformină, rata de deces a fost mai redusă.

Șansele de deces au scăzut cu 21 până la 24%

După ajustarea altor factori de risc, autorii studiului spun că şansele de deces în cazul celor care au luat acest tratament pentru cel puţin 90 de zile înainte de a se îmbolnăvi de Covid-19, şansele de deces au scăzut cu 21 până la 24%.

Rezultatele studiului par să fie însă valabile doar în cazul femeilor

Rezultatele studiului par să fie însă valabile doar în cazul femeilor și asta pentru că medicamentul nu a părut să aibă niciun efect în cazul bărbaţilor.
Metformina scade nivelurile de TNF-alfa, o proteină care pare să înrăutăţească starea celor bolnavi de Covid-19, a explicat, pentru Reuters, coautorul studiului, Carolyn Bramante de la Universitatea din Minnesota.
Studiile au sugerat că metformina poate reduce nivelul TNF-alfa într-o măsură mai mare la femei decât la bărbaţi, a adăugat ea.
„Faptul că am văzut beneficiile doar la femei şi faptul că metformina scade TNF-alfa la şoarecii de sex feminin, ar putea sugera că efectele metforminei asupra proteinei TNF-alfa sunt motivul pentru care acest tratament ajută în cazul femeilor bolnave de Covid-19”, a spus Bramante.
Pentru a putea confirma teoriile prezentate de acest studiu observaţional este însă nevoie de realizarea unor studii clinice aprofundate.
Metformina este un medicament sigur, ieftin şi disponibil pe scară largă, mai arată sursa citată.

Aproximativ 1,5 milioane de români au diabet, însă doar 900.000 urmează un tratament pentru această boală, ceea ce înseamnă că multe persoane fie nu ştiu că suferă de această afecţiune, fie nu îşi administrează tratamentul, potrivit declaratiei din 2019 a președintelui Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Dr. Romulus Timar.