Subvenția la agentul termic în Ploiești, doar pentru cei cu venituri mici începând cu 2013

Publicat: 24 09. 2012, 17:24
Actualizat: 08 02. 2019, 15:59

Începând din iarna anului 2013, în municipiul Ploiești va fi eliminată subvenția pentru energie termică acordată de la bugetul local, subvenție de care în prezent beneficiază toți ploieștenii branșați la sistemul centralizat de încălzire, indiferent de venituri, a anunțat, luni, viceprimarul municipiului Ploiești, Iulian Teodorescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Viceprimarul Iulian Teodorescu a anunțat că de anul viitor acordarea subvenției pentru agentul termic va ține cont, „în mod sigur”, de veniturile beneficiarilor.

Acesta a precizat că și locuitorii de la case, nu doar cei branșați la sistemul centralizat ar putea beneficia de subvenție, dar în aceleași condiții, și anume în funcție de venituri.

„Ce pot eu să vă spun este că există o asociație a proprietarilor de case din Ploiești cu care se discută o variantă prin care să avem în vedere, începând cu bugetul anului viitor, o sprijinire a dânșilor în măsura în care, de anul viitor, se va mai face și o sprijinire a celor care folosesc sistemul centralizat de încălzire. Deci, în măsura în care se va menține sprijinul pentru cei care sunt abonații sistemului de încălzire centralizat se va face și pentru cei care sunt deținători de case. Dar, în orice variantă, vom avea în vedere efectiv persoanele care au dreptul la așa ceva și ne vom gândi la cei care au venituri insuficiente. (…) Subvenția pentru energia termică în mod sigur de la anul va fi determinată de condițiile sociale ale fiecărei familii. În mod sigur se va proceda în acest

Cristian Simion: fel”, a afirmat viceprimarul Iulian Teodorescu într-o conferință de presă.

În prezent, de această subvenție beneficiază toți ploieștenii ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, indiferent de veniturile pe care aceștia le au.

Potrivit viceprimarului, cuantumul subvenției la agentul termic va fi stabilit de către autoritatea publică locală, cu avizul ANRE.

Întrebat cine va beneficia de subvenție la termoficare începând de anul viitor, Iulian Teodorescu a spus că beneficiarii vor fi stabiliți în urma unor calcule și a precizat că, în opinia sa, ar trebui să beneficieze de această subvenție cei care venituri egale sau mai mici decât salariul minim pe economie.

Potrivit datelor furnizate de operatorul care asigură alimentarea cu agent termic a municipiului Ploiești, Dalkia Termo Prahova, aproximativ 90 la sută dintre apartamentele din municipiu sunt racordate, în prezent, la sistemul centralizat de încălzire.

Concret, din totalul de 64 000 de apartamente sunt racordate la sistemul Dalkia Termo Prahova 58.000 de apartamente.

Anul acesta, Dalkia Termo Prahova a primit până în prezent aproximativ 50 de solicitări de debranșare de la sistemul centralizat, cele mai multe astfel de solicitări venind din partea unor proprietari de apartamente care locuiesc în blocuri ce înregistrează datorii la plata energiei termice din cauza câtorva rău-platnici, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de comunicare al Dalkia România, Ana Icătoiu.

În schimb, tot în cursul acestui an, Dalkia Termo Prahova a primit aproximativ o sută de cereri de rebranșare la sistemul centralizat.

La Ploiești, energia termică are cel mai scăzut preț din țară. Astfel, tariful pentru o gigacalorie este de 244,33 lei, iar populația plătește prețul subvenționat, care este de 160 lei pe gigacalorie.