Suedia, țara europeană despre care se crede că a învins pandemia: „Există dovezi care demonstrează că suedezii au dezvoltat imunitate împotriva virusului”

Publicat: 23 09. 2020, 15:58
Actualizat: 06 04. 2021, 15:48
Suedia a introdus cele mai dure măsuri în faţa unui al doilea val al epidemiei de COVID-19 (FOTO: Pixabay)

Suedia este singura țară din Europa care nu a impus restricții pentru populația de pe teritoriul său. Autoritățile suedeze au emis doar recomandări pentru cetățeni, dar nu i-au obligat pe aceștia să poarte masca de protecție t sau de să stea izolați, așa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor europene. La peste o jumătate de an de la depistarea primului caz de coronavirus de pe teritoriul țării, experții spun că „există dovezi care demonstrează că suedezii au dezvoltat imunitate împotriva virusului.”

Dovezi că Suedia ar fi dezvoltat imunitate de grup

Profesorul Kim Sneppen, expert în răspândirea coronavirusului la Institutul Niels Bohr din Copenhaga, este de părere că aceste date arată faptul că Suedia a învis pandemia.

„Există dovezi care demonstrează că suedezii au dezvoltat imunitate împotriva virusului, iar cu restul măsurilor luate pentru a opri răspândirea, se poate spune că am controlat această infecția. Epidemia s-a sfârșit”, a declarat Kim Sneppen, citează The Sun.

Explicațiile unui medic român din Suedia

Valentina Moldovan, medic şi directorul unui dispensar din sud-estul Suediei, explică de ce Suedia nu a implementat măsuri mai drastice de prevenție a răspândirii noului coronavirus. Ţara a înregistrat primul caz de coronavirus pe 30 ianuarie, însă nici acum, la peste o jumătate de an distanţă, nu a instituit măsuri obligatorii asemănătoare cu cele din restul statelor de pe continent. Școlile și restaurantele au rămas deschise, iar oamenii ies pe străzi fără restricții.

„Foarte multe restricţii sunt, dar în continuare şcolile primare şi grădiniţele sunt deschise. Barurile şi restaurantele sunt deschise. Câteva recomandări sunt – fiecare să fie atent să nu fie foarte aproape de alţi consumatori în restaurant, să nu stea la bar, dar pot fi serviţi la masă, de exemplu”, spunea Valentina Moldovan la câteva luni de la debutul epidemiei pe teritoriul Suediei.