Surpriză pentru copiii din mai multe școli din Vaslui când și-au primit gustarea din cadrul Programului „Cornul și laptele”

Publicat: 14 10. 2014, 22:03
Actualizat: 06 02. 2016, 22:01

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, numeroși elevi din unități de învățământ din județ au refuzat să mănânce produsele de panificație oferite prin Programul „Cornul și laptele”, după ce au constatat că respectivele cornuri sunt vechi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conducerea ISJ susține că această problemă s-a repetat mai multe zile la rând, în puținul timp scurs de la începutul anului școlar.

„Din ce au reclamat elevii, acel corn nu arăta prea bine. Copiii nu l-au mâncat câteva zile la rând și, de aceea, credem că trebuie făcut ceva. Nu este problema noastră de unde este adus acest produs. El trebuie să corespundă din punct de vedere calitativ”, susține inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Conducerea Consiliului Județean Vaslui, instituție prin care se derulează Programul „Cornul și laptele”, susține că deja a luat legătura cu reprezentanții firmelor care distribuie produsele de panificație celor peste 52.000 de beneficiari din județ.

„Am făcut diligențele necesare privind acest neajuns. Am luat legătura cu reprezentanții firmelor și le-am atras atenția că, dacă nu-și rezolvă problema, atunci vom rezilia contractul”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX administratorul public al județului Vaslui, Valeriu Caragață.

Distribuirea cornului în unitățile de învățămânnt vasluiene, din cadrul Programului „Cornul și laptele”, se face de către o asociere de două SRL-uri din județul Suceava, care a câștigat licitația pentru aprovizionarea și distribuirea produselor de panificație pentru cei 52.572 de elevi și preșcolari din județul Vaslui.

Preluarea Programului „Cornul” de către SC Parisiene a la vys SRL Fântâna Mare și SC Buzdea SRL Fălticeni se face după 12 ani în care această afacere a fost controlată de una din firmele omului de afaceri vasluian Adrian Porumboiu. În fapt, societatea Ilvas SA Vaslui a pierdut licitația în favoarea asocierii celor două firme sucevene, care au oferit aproape 2,5 milioane de lei, fără TVA, cu un cost mediu de 0,27 lei pe fiecare porție ce este oferită copiilor în unitățile de învățământ.

„Această asociere de firme și-a asumat distribuția zilnică și bisăptămânală a produselor de panificație în școli și grădinițe. Societățile în cauză au închiriat un depozit în municipiul Vaslui, care a fost autorizat de Direcția Sanitar-Veterinară”, a afirmat după desfășurarea licitației șeful Serviciului de Atribuire a Contractelor de Achiziții Publice din cadrul Consiliului Județean Vaslui, Petrică Manolachi.

În ceea ce privește aprovizionarea și distribuirea produselor lactate din cadrul aceluiași program finanțat de la bugetul de stat, aceasta a fost câștigată de firma lui Porumboiu, SC Ilvas SA Vaslui, care nu a avut concurență la licitație. Valoarea contractului ce va fi semnat cu Consiliul Județean Vaslui se ridică la 5,9 milioane de lei, fără TVA.