Suspiciune de DIPLOME FALSE la o școală postliceală de asistenți medicali din Târgu Mureș. Ce spune Ministerul Educației

Publicat: 15 11. 2018, 19:07

„Ministrul interimar al Educației Naționale, doamna Rovana Plumb, a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Mureș să demareze verificări la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, având în vedere aspectele sesizate în mass-media, mai precis faptul că există persoane care ar fi obținut în mod ilegal diploma de absolvent al instituției. În același timp, ministrul Educației a decis să trimită Corpul de Control la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș”, anunță joi, înre-un comunicat, Ministerul Educației.

Inspectorul general școlar al IȘJ Mureș, Ioan Macarie, a declarat corespondentului Mediafax, că filmarea televiziunii suedeze a fost tendențioasă încă de la început, reporterii transmițând că vor să facă o promovare a instituției.

De asemenea, din cele auzite de Ioan Macarie, care a precizat că nu a văzut filmarea, în înregistrarea cu imagini a apărut un „anume Alex, șofer de TIR”, care a spus că a terminat la o școală postliceală din România și s-a dus numai să-și finalizeze cursurile, însă din verificările făcute ulterior s-a constatat că acesta nu este absolvent al Școlii Postliceale „Dimitrie Cantemir”. De asemenea, televiziunea a pus la îndoială obținerea diplomelor de către alți doi absolvenți ai acestei școli. Și în aceste cazuri s-au făcut verificări și s-a ajuns la concluzia că ei frecventaseră cursurile.

„Va avea loc un control al Ministerului Educației. Am fost la această școală astăzi și pot să vă spun următorul lucru. Filmarea a fost făcută de o televiziune din Suedia (…) Au spus că vrea să facă un reportaj pentru promovarea unității școlare (…) Au scos două certificate de competențe profesionale și două foi matricole întrebând unitatea școlară dacă îi cunoaște pe acești absolvenți. Unul în 2012, altul în 2015. Conducerea a spus că nu poate să-i cunoască pe cei 600 de cursanți, iar ulterior, directoarea, verificând în registru și-a dat seama că aceste două persoane au fost absolvente și au frecventat cursurile acestei unități. Televiziunea suedeză a filmat un anume Alex, șofer de TIR, care a spus că a terminat la o școală postliceală din România și s-a dus numai să finalizeze studiile. Din verificări acest Alex nu este un absolvent al unității din Târgu Mureș”, a mai spus Ioan Macarie.

Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș a fost acreditată de Ministerul Educației pentru asistenți medicali generaliști și asistenți medicali de farmacie.

Ioan Macarie consideră că este o unitate de învățământ bună. Cursurile se desfășoară pe durata a trei ani, iar orele practice se fac la spitale din Târgu Mureș, potrivit sursei citate.

Întrebată de jurnaliști, joi, într-o conferință de presă despre cazul din Suedia, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că a discutat de multe ori cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale.

„Știți foarte bine că aici Ministerul Sănătății nu este implicat. De altă parte, pot să vă spun că există concursuri de angajare pe care spitalele le organizează. Aceste concursuri trebuie să aibă o probă teoretică și una orală. Până la urmă, modalitatea de recrutare aparține reprezentanților spitalelor. (…) Am declarat în nenumărate rânduri că nivelul de pregătire a cadrelor medicale lasă de dorit în anumite situații”, a spus Pintea.

De asemenea, Sorina Pintea a mai spus că Ordinul Asistenților Medicali testează cunoștințele asistenților medicali, iar ministerele doar creează cadrul legal. „Faptul că nu se respectă (n.r. – cadrul legal) categoric va fi sancționat. Dar nu suntem noi cei care sancționează”, a mai spus Sorina Pintea.