Sute de persoane salvate din nămeți în județul Constanța, de la instituirea codului roșu

Publicat: 30 01. 2014, 09:55
Actualizat: 05 06. 2018, 19:09

Autoritățile au intervenit în județul Constanța, de la instituirea codului roșu, pentru salvarea a peste 200 de persoane blocate în zăpadă și pentru asigurarea asistenței medicale de urgență în zeci de cazuri, iar joi dimineață sunt izolate 13 localități, toate drumurile fiind închise în continuare.

Potrivit datelor furnizate de Comandamentul pentru Situații de Urgență Constanța, în ultimele 12 ore au fost salvate din zăpadă 206 persoane, iar 36 de persoane au fost asistate medical.

Astfel, în urma blocării drumurilor, primăriile Corbu și Deleni au acționat pentru evacuarea și adăpostirea a 91, respectiv 40 de persoane surprinse în trafic. De asemenea, 42 de autoturisme sunt rămase pe carosabil, 30 în zona Lumina – Tariverde și 12 în zona Hârșova, ocupanții acestora fiind cazați în adăposturi.

În cursul nopții, două utilaje de la Drumurile Județene Constanța au deblocat tronsonul Săcele – Corbu din DJ 226, salvând trei oameni pe care i-au luat în cabina unui unimog și tractând un autoturism în care se aflau alte patru persoane, până în localitatea Corbu. Totodată, a fost scos din zăpadă și un autobuz cu 30 de persoane.

O altă autospecială șenilată a Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța s-a deplasat pe DN 22, de unde a salvat 48 de persoane din zona Palazu Mic – Gura Dobrogei, care se erau înzăpezite în 30 de turisme și un microbuz. Toți au fost transportați la cel mai apropiat loc în care puteau fi adăpostiți. O freză a Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța a acționat pe DN 2A, între Hîrșova și Hanul Morilor pentru deblocarea a două autoturisme rămase în zăpadă și salvarea a trei persoane care se aflau în aceste mașini. După finalizarea misiunii, utilajul a deszăpezit și o autospecială a ENEL blocată în zăpadă la circa un kilometru de Hîrșova. În timp ce se deplasau spre DN 22 pentru a sprijini utilajele la deszăpezire, forțele Brigăzii 9 Mărășești și ale Regimentului de Apărare Antiaeriană Medgidia, respectiv un tanc, două camioane 6×6, un autotractor și 20 de militari au salvat cinci persoane din zona Nazarcea și alte două autoturisme rămase pe DN 2A, în apropiere de bifurcația de la Lumina.

Totodată, de la instituirea codului roșu, s-a intervenit și pentru asigurarea asistenței medicale de urgență în mai multe cazuri. Astfel, de la Independența a fost preluat un pacient cu o autospecială șenilată care l-a predat unei ambulanțe în localitatea Amzacea, ulterior fiind transportat la Spitalul de Urgență Constanța. O ambulanță de la Mangalia, însoțită de o freză, s-a deplasat în localitatea Arsa, de unde a preluat un pacient cardiac și l-a transportat la Spitalul Mangalia. Același echipaj însoțit de utilaj de deszăpezire a fost și la Limanu, de unde a preluat un copil cu laringită și un cardiac și i-a transportat tot la Spitalul Mangalia.

Un copil în vârstă de doi ani și o lună care necesita asistență medicală de urgență a fost dus, miercuri seară, la Centrul de Permanență Cogealac. În urma evaluării medicale s-a stabilit că micuțul avea saturația în oxigen foarte mică, de 80 la sută, și tahicardie. Conform sursei citate, cadrele medicale ale centrului au consultat, telefonic, un medic pediatru din Constanța pentru a fi siguri că diagnosticul și tratamentul stabilit pentru copil sunt corecte. Tehnologia de care dispune Centrul de Permanență Cogealac a permis efectuarea printr-un sistem similar celui de telemedicină a unui EKG online, care a fost interpretat de un specialist cardiolog din București. Acesta din urmă a stabilit că băiatul poate rămâne la Cogealac întrucât este în siguranță și primește îngrijirile medicale de care are nevoie.

De asemenea, un sugar de șapte luni cu o infecție a căilor respiratorii a fost luat din localitatea Canlia de un echipaj medical care a reușit să ajungă la acesta numai cu ajutorul șenilatei de la Drumuri Județene. O altă ambulanță însoțită de un utilaj de deszăpezire s-a deplasat în localitatea Nisipari, la o gravidă cu sarcina la termen, pe care au preluat-o și au transportat-o la Spitalul din Medgidia.

Un alt echipaj medical a fost să salveze o persoană cardiacă din orașul Hârșova și, din cauza drumurilor impracticabile, echipajul s-a deplasat pe jos până la domiciliul pacientului. Între localitățile Năvodari și Corbu, un pacient cu fractură la un picior a fost preluat de Poliția locală din Corbu și au făcut joncțiune cu ambulanța în apropiere de orașul Năvodari, pe DJ 226. Un echipaj mixt format din ambulanță și utilaj de deszăpezire s-a deplasat în localitatea Cuza Vodă pentru a prelua un pacient cu lipotimie și l-a transportat la Spitalul Medgidia, iar un alt echipaj a mers în localitatea Remus Opreanu, pentru a prelua un pacient cu plăgi mușcate de câini, acesta fiiind transportat la Spitalul Medgidia.

La ora transmiterii acestei știri, în județul Constanța sunt izolate 13 localități – Topalu, Capidava, Ghindărești, Dunăreni, Viile, Tudor Vladimirescu, Dunărea, Casian, Cogealac, Tariverde, Rîmnicu de Jos, Rîmnicu de Sus și Gura Dobrogei, în timp ce nouă localități din județ sunt nealimentate cu energie electrică, iar la Vâlcele avariile la rețeau de energie electrică au afectat și alimentarea cu apă potabilă.

Din cauza vântului foarte puternic, sunt în continuare închise toate porturile de la Marea Neagră, precum și Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu.

În plus, drumurile naționale, județene și cele comunale din județul Constanța continuă să fie închise, măsura fiind luată miercuri seară, începând cu ora 17.00, prin ordin al prefectului județului .