Talibanii au anunțat un guvern interimar la Kabul 

Publicat: 07 09. 2021, 20:06
Foto: Profimedia

Noul guvern de la Kabul a fost anunțat marți de purtătorul de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid.

Este un guvern interimar, care va fi condus de mullahul Mohammad Hassan Akhund.

Mullahul Abdul Ghani Baradar, co-fondator al mișcării talibane (foto, stânga), va fi adjunct al prim-ministrului interimar Akhund.

Mullahul Yaqoob va fi ministru interimar al apărării.

Yaqoob este fiul fondatorului talibanilor, mullahul Omar, şi coordonează operațiunile militare ale grupului.

Sarajuddin Haqqani, șeful rețelei Haqqani (foto, dreapta), va prelua portofoliul internelor.

Rețeaua Haqqani este un grup afiliat cu talibanii, care are în grijă bunurile militare şi financiare de-a lungul graniței dintre Pakistan şi Afganistan.

Rețeaua Haqqani a fost desemnată drept rețea teroristă de către SUA.

La rândul său, liderul rețelei, Sarajuddin Haqqani, a fost desemnat de către FBI „terorist global” şi este căutat pentru implicarea sa în atacul din ianuarie 2008 asupra unui hotel din Kabul, care s-a încheiat cu moartea a șase persoane, inclusiv a unui cetățean american.

De asemenea, el este suspect de implicarea într-o tentativă de asasinat asupra fostului președinte afgan Hamid Karzai şi într-un atac asupra ambasadei indiene.

Site-ul FBI menționează că Departamentul de Stat al SUA oferă o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații care ar duce în mod direct la arestarea lui Haqqani.

Poliția federală americană avertizează că liderul rețelei afiliate talibanilor – și noul ministru interimar de interne de la Kabul – trebuie considerat „înarmat și periculos”.

Unchiul lui Sarajuddin,  Khalil Haqqani, a fost numit ministru pentru refugiați. Alți doi membri ai clanului Haqqani au primit funcții în guvernul interimar, notează CNN.

Alți membri ai cabinetului interimar de la Kabul, anunțați marți:

  • Amir Khan Muttaqi, ministru interimar de externe
  • Mullahul Abdul Salam Hanafi, al doilea adjunct al prim-ministrului interimar

Cine sunt primii doi lideri din guvernul interimar de la Kabul

Anunțat drept prim-ministru interimar, mullahul Mohammad Hassan Akhund a deținut calitatea de lider al Shura  (Consiliul de conducere al grupării) timp de aproximativ două decenii.

Este considerat un lider influent și respectat mai degrabă în zona religioasă, decât în cea militară a talibanilor.

Mullahul Abdul Ghani Baradar a fost unul dintre oamenii de încredere ai mullahului Omar, alături de care a fondat mișcarea talibană.

S-a născut în anul 1968 în provincia afgană Uruzgan și a luptat în anii ’80, secolul trecut, împotriva sovieticilor.

În timpul primului regim taliban (1996 – 2000) a ocupat diverse funcții de conducere administrativă și militară, fiind indicat într-un document interpol drept ministru adjunct al apărării.

După intervenția internațională în Afganistan, se spune că și-ar fi salvat prietenul, mullahul Omar, transportându-l cu o motocicletă într-o ascunzătoare din munți.

A fost arestat în 2010 în Pakistan de autoritățile din această țară și eliberat în 2018, la solicitarea americanilor, care considerau că Baradar ar putea ajuta procesul de pace din Afganistan.