Țara care ne vrea medicii

Publicat: 05 05. 2013, 13:49
Actualizat: 25 02. 2019, 04:21

Afacerile companiilor private din Franța care recrutează medici străini înfloresc, fiind vizați în general specialiștii din Est și, mai ales, cei din România, comentează publicația Lunion presse, în ediția sa de sâmbătă, citată de Agerpres.

Intrarea României în Uniunea Europeană în 2007 ‘a făcut ca activitatea noastră să ia avânt’, afirmă Sophie Leroy, fondatoarea uneia dintre aceste agenții, Arime.

Românii sunt preferați din două motive. Primul este de ordin financiar: un medic român câștigă între 300 și 400 de euro pe lună în țara sa; al doilea este legat de importanța predării limbii franceze în școlile românești.

Cât de multe companii de acest fel există în Franța? ‘Incertitudinea este completă’, declară Patrick Romestang, care se ocupă de problemele de demografie medicală în cadrul Ordinului Medicilor din Franța. Dar Agenția France Presse a descoperit o duzină pe Internet.

Acesta este și cazul Medicis Consult, o societate privată specializată în recrutarea de medici străini, care percepe o taxă de 8.000 de euro. Prețul include găsirea candidatului, verificarea diplomelor sale și asigurarea demersurilor administrative în vederea angajării.

Primari sau directori de spitale nu ezită să facă apel la astfel de structuri, franceze ori străine. Este un fenomen ‘relativ nou’, care datează de trei-patru ani, afirmă Mathilde Reynaudi, autoarea unui studiu pe acest subiect de la Centrul de analize strategice (CAS).

Cei mai mulți dintre candidați sunt din țări ale UE și au diplome europene ce le permite să practice în Franța, la fel ca medicilor francezi. ‘Avem o mulțime de candidați în Grecia, unde condițiile de muncă s-au deteriorat’, spune Zuzanna Jendryczko,de la firma Paragona, cu sediul în Polonia. Din 2006, ea a recrutat pentru centrele medicale din nordul Franței în special anesteziști, gastroenterologi, radiologi sau generaliști.

Pe această piață în curs de dezvoltare, ‘beneficiile sunt foarte variabile, atât în termeni de preț, cât și de conținut’, spune Mathilde Reynaudi, de la CAS. Unele dintre firmele care se ocupă de recrutare se limitează să ‘vândă CV-ul, fără să explice recruților condițiile reale de muncă’, subliniează ea.Nepregătiți, acești medici se luptă pentru a se integra și a-și face o clientelă și sfârșesc în a renunța.