Țara din Europa care deține recordul în privința detenției imigranților. Românii, vizați alături de albanezi, tunisieni, marocani și algerieni

Publicat: 30 06. 2015, 17:38
Actualizat: 01 07. 2015, 09:40

În anul 2014, aproximativ 50.000 de persoane au fost private de libertate, dintre care 26.371 în Franța continentală, iar 23.166 în teritorii franceze de peste mări – Mayotte și Guyana Franceză.

Numărul de imigranți reținuți în Franța a crescut cu 9% față de cel înregistrat în 2013. În plus, în Franța se află de cinci ori mai multe persoane private de libertate din acest motiv decât în Spania, de zece ori decât în Germania și de 18 ori decât în Marea Britanie.

Dintre imigranții reținuți, românii sunt vizați în mod special în cadrul acestei probleme cu care se confruntă statul francez. Pe lângă români, în aceeași situație, se găsesc și imigranții albanezi, care se stabilesc, de regulă, în regiunea Calais, situată în nordul Franței. În clasamentul națiunilor expulzate, albanezii ocupă primul loc (14,4%) și locul al patrulea în rândul imigraților deținuți în Franța continentală, după tunisieni, marocani și algerieni.

Fiind însă „masiv folosită și banală”, această metodă de reținere a imigranților s-a dovedit a fi deseori „inutilă și, în aceeași măsură, absurdă, atentând asupra drepturilor omului”, acuză un raport anual întocmit de cinci asociații care au intervenit în interiorul centrelor de reținere a imigranților și a localităților care se confruntă cu această problemă (Assfam, Forum-Réfugiés, France Terre d’asile, Cimade, Ordre de Malte).

„Expulzăm pe teritoriul european persoane care doresc să circule în acest spațiu și pot să se întoarcă oricând”, a precizat David Rohi, subliniind că situația este similară în Guyana Franceză și Mayotte.

Potrivit acestui raport, una din două persoane imigrante stabilite în Franța continentală a fost expulzată în alt stat membru al spațiului Schengen (55,1%).