Țara europeană din care nu se mai impune carantină pentru persoanele care vin din ea în România

Publicat: 10 08. 2020, 22:34
Actualizat: 10 08. 2020, 22:52
Nu se mai impune carantină pentru cei care vin dintr-o țară europeană în România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, luni seară, ca Spania să fie eliminată de pe lista țărilor pentru care se instituie carantina pentru persoanele care sosesc în România.

Potrivit deciziei, se aprobă eliminarea Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele de risc epidemiologic ridicat.

„Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările / zonele de risc epidemiologic ridicat se adoptă prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emise de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică, luând în considerare toate implicațiile asupra domeniului sănătății publice. Pentru adoptarea Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prevăzută la art.2 se analizează toate implicațiile socio-economice generate de instituirea măsurii carantinei, formulate de autoritățile administrației publice centrale, potrivit domeniului de competență”, se arată în decizie, citată de Mediafax.

Persoanele care vin din Spania urmau să fie carantinate la domiciliu, timp de 14 zile, începând de marți, după ce Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat lista cu țările din Zona galbenă, unde există un risc epidemiologic ridicat din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.

Țările care au reușit să elimine coronavirusul. Cum a fost controlat Covid-19, potrivit OMS?

Întreaga lume se luptă pentru a face față epidemiei cu coronavirusul. Directorul general Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că liderii si cetățenii trebuie să ia măsuri si  să adopte noi măsuri.

El a citat țări din Regiunea Mekong din sud-estul Asiei, precum și Noua Zeelandă, Rwanda și multe națiuni insulare din Caraibe și Pacific, care au reușit să suprime virusul din timp.

În Noua Zeelandă, tranziția a fost controlată complet printr-o blocare strictă, la sfârșitul lunii martie. La acel moment, doar 100 de persoane erau infectate cu virusul aici.

Duminică, s-au finalizat 100 de zile de când nu s-a înregistrat un singur caz de infecție domestică. Doar câteva persoane au fost găsite infectate în Noua Zeelandă în ultimele trei luni. Printre ei, există oameni care se întorc din străinătate și chiar au fost trimiși în izolare chiar la graniță.