Tăriceanu, despre firmele românești: O să ajungem să ne plângem în pumni. Trebuie sprijinit capitalul autohton

Publicat: 17 10. 2016, 17:23
„Regret faptul că firmele românești sunt ținta instituțiilor din administrația românească, care îi controlează de dimineață până seara, îi consideră corupți, nenorociți, fraudă și așa mai departe pe când, pe cei cu capital străin văd că sunt bine mersi, își văd de treaba în continuare. Nu se poate să continuăm în acest fel, o să ajungem să ne plângem în pumni!”, a declarat, luni, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a mai menționat că firmele românești fac profit, în timp ce firmele străine îl repatriază și raportează pierderi în România.
 
Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că țările din apropierea României au înțeles deja cât de importantă este sprijinirea firmelor cu capital autohton, nominalizând Polonia, Cehia sau Slovacia.
 
„Îndemnul meu este: vă rog, acordați atenție capitalului autohton. Haideți să găsim modalități să sprijinim capitalul autohton”, a afirmat președintele Senatului.
 
Călin Popescu Tăriceanu a participat, luni, la Adunarea Generală a Asociației Municipiilor din România.
 
În ultimii șapte ani multinaționalele au înregistrat un sold al profitului de 2,5 mld. lei, în timp ce antreprenorii au declarat profituri de 22 de ori mai mari
 
Companiile cu capital stră­in au avut în perioa­da 2008-2014 un sold al pro­fi­­tu­lui net, calculat ca di­fe­­rență între profitul și pier­derile nete raportate, de numai 2,5 mld. lei. Același indicator în cazul an­tre­prenorilor a fost de 55 mld. lei, potri­vit datelor Registrului Comerțului.
 
 „Amplitudinea mișcărilor este mult mai mare în cazul companiilor mari, terenul pe care joacă multinațio­nale­le. De exemplu, dacă ne uităm nu­mai la sistemul bancar, pierderile ra­portate de bănci în ultimii ani au ras pro­fitul raportat de întregul sistem pri­vat străin, iar acest lucru poate explica diferențele din bilanțurile compa­ni­ilor”, spune Codruț Pascu, managing part­ner al companiei de consultanță Roland Berger.
 
În România sunt numai 35 de firme con­­trolate de antre­prenori care au trecut de 500 mil. lei în 2014, adică 15% din numă­rul total de com­pa­nii care au tre­cut de acest prag în economia româ­neas­că. Restul de 85% este împărțit între câteva companii de stat, dar majoritatea sunt multinaționale. Analiza ZF nu ia în calcul firmele cu capital de stat, o felie în jurul a 100 mld. lei anual cifră de afaceri.