Tăriceanu: Ministrul de Externe ar fi trebuit să îl convoace pe Hans Klemm la discuții

Publicat: 07 07. 2016, 14:45
Actualizat: 07 07. 2016, 17:53

Călin Popescu Tăriceanu a criticat prestația ambasadorului Statelor Unite, Hans Klemm, afirmând că după circa un an de la sosirea în România, reproșurile exprimate în presă la adresa unor autorități publice române, inclusiv a Parlamentului, au devenit o practică curentă a acestuia.

„Cred că Ministerul de Externe ar fi trebuit să-l convoace imediat pe domnul ambasador și să-i pună în vedere că tocmai statutul său diplomatic îi interzice aceste ieșiri publice și de aceea îi pune în vedere să se abțină în viitor de la astfel de >”, a spus Tăriceanu.

 Acesta a mai afirmat că și președintele Iohannis, care i-a primit scrisorile de acreditare în calitate de ambasador, „avea obligația să intervină prompt și fără rezerve pentru a stopa umilirea românilor și a unor autorități române de către domnul ambasador”.

Președintele Senatului a solicitat pentru prima dată în luna mai ca Ministrul de Externe să „intervină și să pună lucrurile la punct” după întâlnirea dintre ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

„Nu e normal ca ambasadorii să se amestece în astfel de chestiuni, să vină să acorde sprijin sau patronaj politic. Aceste lucruri nu se fac nicăieri. În niciuna din țările din jurul României nu se întâmplă astfel de lucruri”, spunea la acea vreme Tăriceanu.

Ultima referire la lupta împotriva corupției din România a fost făcută de Hans Klemm la ceremonia organizată cu ocazia Zilei SUA, atunci când i-a îndemnat pe parlamentari să consolideze legislația anticorupție în loc să o submineze.

„S-au înregistrat progrese semnificative în lupta României împotriva corupției. Acest lucru este de necontestat. Datorită acestora, România a devenit un model pentru alte țări din regiune în privința luptei împotriva corupției. Alte guverne apelează la România pentru sfaturi, consiliere și asistență tehnică în eforturile de înființare a unor instituții similare Direcției Naționale Anticorupție, în eforturile de creare a unor instituții judiciare independente, asemenea României, pentru a putea aduce mai ușor în fața justiției persoanele acuzate de infracțiuni de corupție. Este acest proces ireversibil? Nu, din păcate nu este și am văzut la granița României recent, în ultimii ani, țări în care s-a înregistrat o involuție în respectarea statului de drept și lupta împotriva corupției”, a spus diplomatul american.