Țările est-europene, inclusiv România, obțin o amânare pentru aplicarea normelor UE în agricultură

Publicat: 15 02. 2012, 11:48
Actualizat: 18 05. 2012, 13:12
Țările est-europene care au aderat la UE începând din 2004 au obținut luni o amânare pentru aplicarea criteriilor stricte sanitare și de mediu în sectorul agricol, care condiționează alocarea subvențiilor europene, relatează AFP.

Țările est-europene care au aderat la UE începând din 2004 au obținut luni o amânare pentru aplicarea criteriilor stricte sanitare și de mediu în sectorul agricol, care condiționează alocarea subvențiilor europene, relatează AFP. Această măsură, care a făcut obiectul unui acord politic între miniștrii Agriculturii din cele 27 de state membre în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, se referă la cele zece state care au aderat în 2004, cu excepția Sloveniei și Maltei, cărora li se alătură Bulgaria și România, care au aderat în 2007.

După reforma politicii agricole comune (PAC) în 2003, țările membre trebuie să respecte diverse obligații în ceea ce privește sănătatea publică sau animală și protecția mediului, dacă vor să primească ajutoarele financiare la care au dreptul. Acestea se referă la trasabilitatea cărnii, la identificarea animalelor, prevenirea epidemiilor animale, igienă, bunăstarea animalului sau folosirea limitată a pesticidelor și protecția păturii freatice.

Noile state membre voiau o amânare până în 2013, dată la care agriculturile lor vor primi integral plățile prevăzute de PAC. În prezent, nu vor primi decât o parte dintre acestea. Compromisul încheiat prevede ca o parte din norme (mediu, identificarea animalelor și cărnii) să intre în aplicare în 2009 (2012 pentru Bulgaria și România). Celelalte vor trebuie aplicate în 2011 (2014 pentru România și Bulgaria).

Mai multe știri pe www.mediafax.ro