Tătaru: România ia în calcul să introducă testarea Covid obligatorie, pentru persoanele care vin în țară din zonele de risc. Cine va suporta costurile

Publicat: 23 09. 2020, 12:31
Actualizat: 06 04. 2021, 15:48
Ministrul Sănătății a dat detalii despre motivele impunerii restricțiilor

Ministrul Sănătății a precizat că România ia în calcul să introducă testarea Covid obligatorie a persoanelor care vin în țară din zonele considerate de risc, această măsură fiind în discuție la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică.

În cazul în care această propunere va fi acceptată, cel care vrea să vină în România va trebui să se testeze pentru coronavirus, din buzunarul propriu.

„Avem în discuție la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, urmând să propunem CNSU și Guvernului o astfel de decizie”, a răspuns ministrul Sănătății întrebat fiind dacă România ia în calcul în acest moment să introducă testarea pentru cei care vin în țara noastră.

Cine va suporta costurile testării

Întrebat cine va suporta costurile testelor obligatorii, ministrul Sănătății a răspuns că „acel care se întoarce în țară”.

„În acest moment avem în plină discuţie prima variantă, în care să avem un test nu mai vechi de 72 de ore, dar avem şi varianta în care se pot testa ajungând aici, rămânând în carantină până află rezultatul. Doar cele (ţările – n.r.) pe care le avem pe listă şi care au un indice mai mare decât al ţării noastre”, a arătat ministrul Sănătăţii, prezent la Institutul Clinic Fundeni.

Ministrul vizitează astăzi primul centru modular pentru copiii cu boli grave, de la Institutul Clinic Fundeni.

Orban: Carantina obligatorie pentru cei care vin din țările cu risc epidemiologic ridicat ar putea fi înlocuită cu un test negativ Covid

Ludovic Orban a precizat, luni, că autoritățile iau în calcul introducerea prezentării testului negativ Covid, în locul celor 14 zile de carantină, pentru persoanele care vin din zone de risc.

„Noi am așteptat pentru că la nivelul UE există o dezbatere pentru că se încearcă adoptarea unor măsuri comune. Săptămâna aceasta vom analiza evoluțiile din fiecare țară și vom decide în CNSU dacă vom da posibilitatea de a utiliza modalitatea de testare. Adică să înlocuim perioada de carantinare de 14 zile în cazul în care se efectuează un test negativ. Suntem în discuții și în cursul acestei săptămâni vom lua o decizie”, a declarat premierul Ludovic Orban. 

Țările cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 43 din 27.08.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt:

Aruba, Sint Maarten, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Peru, Maldive, Bahrain, Columbia, Panama, Brazilia, Puerto Rico, Guam, Israel, Bahamas, Argentina, Kuweit, Suriname, Costa Rica, Statele Unite ale Americii, Insulele Feroe, Bolivia, Spania – regiunile: Aragon, Cataluna, Navarra, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Tara Bascilor, Cantabria, Castilla La Mancha, Castilla y León, La Rioja, Republica Moldova, Qatar, Irak , Belize, Kosovo, Chile , Palestina, Malta, Capul Verde, Andorra, Muntenegru, Namibia, Bosnia si Herțegovina, Republica Dominicana, Luxembourg, Gibraltar, Paraguay.