Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, s-a autoizolat după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu Covid-19: „O să lucrez de acasă”

Publicat: 02 11. 2020, 07:10
Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, s-a autoizolat după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu Covid-19: „O să lucrez de acasă” / Foto: Twitter / World Health Organization (WHO) @WHO

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a anunțat, duminică, că se va autoizola după ce a intrat în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus.

„Am fost identificat drept contact al unei persoane infectate cu Covid-19”, a anunțat duminică șeful OMS pe Twitter. „Sunt bine și fără simptome, dar o să intru în carantină, în concordanță cu protocoalele OMS și o să lucrez de acasă”.

Tedros, aflat în prima linie a comunicării privind pandemia, a adăugat că este „extrem de important” să urmăm protocolul privind Covid pentru a opri transmiterea mai departe a virusului și a pune mai puțină presiune pe sistemul medical.

Recuperarea după infectare este lentă

„Eu și colegii din OMS vom continua să atragem parteneri pentru a salva vieți și a-i proteja pe cei vulnerabili”, a spus Tedros.

Anunțul vine la câteva zile după ce șeful OMS a anunțat că sistemul sanitar se familiarizează cu simptomele pe termen lung ale Sars-Cov-2, precum oboseala, problemele diferitelor organe din corp și efectele neurologice/psihologice.

Acesta a spus că recuperarea după infectare este lentă, poate dura luni de zile și nu este mereu liniară.

Chiar dacă nu se știe numărul exact al celor care suferă de efecte pe termen lung, în urma infectării cu coronavirus, atât cei care au ajuns la spital, cât și cei tratați acasă au experimentat sau experimentează simptome și complicații pe termen lung.

46 milioane de oameni infectați cu coronavirus

„Este vital ca guvernele să recunoască efectele pe termen lung ale Covid-19 și să asigure accesul la sistemul medical pentru toți acești pacienți”, a spus Tedros, vineri, într-un briefind despre pandemie, la Geneva.

Potrivit raportărilor Johns Hopskins University de duminică seara, peste 46 milioane de oameni din toată lumea au fost infectați cu Covid-19, inclusiv 1,19 milioane de oameni care au murit în urma infectării, de la descoperirea virusului, în decembrie 2019.