Testele rapide pentru coronavirus, aflate în România, nu sunt de încredere. Anunțul făcut de un cunoscut medic: “S-au folosit mult, fără să aibă relevanță!”

Publicat: 05 11. 2020, 12:35
Testele rapide pentru coronavirus, aflate în România, nu sunt de încredere. Anunțul făcut de un cunoscut medic: “S-au folosit mult, fără să aibă relevanță!”

Andreea Moldovan, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, susține că testele rapide pentru depistarea noului coronavirus aflate în prezent pe piața din România nu sunt sigure 100% și că metoda Real Time PCR (RT-PCR) rămâne, pentru moment, standardul pentru diagnostic.

Anunțul vine la doar câteva ore după ce Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că 43.000 de teste rapide pentru depistarea COVID-19 vor fi distribuite de joi, 5 noiembrie, în Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din România.

Andreea Moldovan precizează că metoda clasică utilizată până acum, Real Time PCR, rămâne cea mai sigură pentru diagnosticarea noului coronavirus.

Cu siguranţă, noile teste rapide sunt mai bune decât acele teste de detectare a anticorpilor, care s-au folosit mult prea mult, fără să aibă relevanţă. E un pas înainte, doar că testele care sunt, deocamdată, disponibile în România n-au specificitatea dorită pentru a fi de încredere 100%. Drept pentru care, în metodologia stabilită săptămâna trecută, se stipulează folosirea acestor teste la unităţile de primiri urgenţe doar pentru un triaj mai rapid al pacienţilor, urmând ca un test, fie negativ sau pozitiv, să fie validat printr-un PCR. Nici PCR nu e genial din punct de vedere al acurateţii, dar, deocamdată, rămâne standardul pentru diagnostic”, a spus directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov.

Andreea Moldovan, despre testele rapide pentru coronavirus, promise de Nelu Tătaru: “Să fie de calitate!”

Totuși, Andreea Moldovan nu elimina definitiv noile testele rapide promise de Nelu Tătaru, însă atrage atenția că acestea trebuie să fie de calitate, nu precum cele care au fost aduse, până acum, în România.

Aceste noi teste vor fi, cu siguranţă, un ajutor pentru a ne mişca mai repede şi pentru a testa un număr mai mare de oameni. Au relevanţă, dar cu condiţia să fie şi de calitate. Ceea ce s-a adus până acum în ţară n-are nivelul de specificitate dorit, e loc de mai bine. Avem nevoie de mult mai multă rapiditate, vor fi un pas înainte a spus medicul Andreea Moldovan, potrivit Digisport.