TOADER, ministrul infractorilor! ORBAN, reacție după OUG pentru modificarea LEGILOR JUSTIȚIEI

Publicat: 15 10. 2018, 15:43
Actualizat: 25 03. 2019, 20:29

„Este o OUG în care se modifică legile justiției și în care se încearcă să dezinformeze atât opinia publică românească, cât și instituțiile europene, cum că în temeiul acestei OUG sunt incluse recomandările Comisiei de la Veneția. Din 9 recomandări nu sunt respectate decât două recomandări ale Comisiei de la Veneția, cea privitoare la pensionarea anticipată a magistraților, unde doar se prorogă termenul de aplicare de la 2022 la anul 2019 și dreptul de vot al reprezentanților societății civile în CSM. Puncte de vedere extrem de importante subliniate de Comisia de la Veneția, cum ar fi rolul echilibat al președintelui României, al CSM și al ministrului Justiției în numirea procurorilor. Modalitatea de înființare a secției speciale pentru sancționarea faptelor comise de judecători și procurori, precum și alte prevederi nu sunt luate în calcul deloc”, a afirmat președintele PNL, Ludovic Orban, la finalul Bex al partidului care a avut loc luni la Parlament.

Liderul liberal a mai acuzat Guvernul că a adus modificări suplimentare la Legile justiției, unele care sporesc atribuțiile ministrului Justiției.

„Mai mult, fără nicio recomandare din partea Comisiei de la Veneția, Guvernul face modificări suplimentare la Legile justiției prin care urmăresc să sporească puterile ministrului, punterea acestuia de a sesiza Inspecția Judiciară. De asemenea, Guvernul, la propunerea lui Toader adoptă o modificare la legile privind delegarea magistraților în funcții publice care a fost declarată neconstituțională de CCR, la sesizarea depusă de PNL”, a completat Orban.

Acesta a adăugat că din cauza adoptării acestei Ordonanțe de urgență imaginea României în Europa va avea de suferit, iar Tudorel Toader a dovedit că este „ministrul al infractorilor”.

„Punctul de vedere care urmează să fie elaborat de Comisia de la Veneția va fi o bază pentru mersul justiției, în cadrul MCV. A nu ține cont de aceste recomandări, înseamnă a ignora punctele de vedere sistematic ale instituțiilor europene care solicită Guvernlui să țină cont de opinia lor. Acest lucru va avea efecte incalculabile. Comisia Europeană urmează să dea raportul MCV. Imaginea României în Europa va fi afectată de această OUG. Acesta ministru nu este unul care să colaboreze loial cu instituțiile europene, ci Tudorel Toader e ministrul infractorilor din partidul de guvernământ, care doar generează o presiune permanentă asupra magistraților, care funcționează ca un instrument politic al lui Dragnea și Tăriceanu”, a conchis președintele PNL.

Tudorel Toader a prezentat, luni, prevederile OUG pe Legile justiției care a fost adoptată de Guvern, precizând că sunt schimbări în privința detașărilor procurorilor, că interviurile pentru procurorii-șefi vor fi transmise în direct, arhivate și văzute de oricine și că ministrul poate sesiza Inspecția Judiciară. Ministrul a spus că prin OUG se stabilesc și pașii de urmat referitor la numirea procurorilor de rand înalt. Astfel, sunt introduse în lege interviuri transmise în direct pentru procurorii-șefi, care vor fi arhivate și vor putea fi văzute de oricine.

Schimbări sunt și în ceea ce privește detașările procurorilor. Procurorul general nu va mai decide detașările de la parchete, ci Secția pentru Procurori a CSM. La DIICOT și DNA, crește vârsta la 10 ani de experiență în profesie, pentru a accede în funcția de procuror la aceste structuri.

Ordonanța de urgență prevede și o serie de modificări în ceea ce pruvește amânarea pensionării anticipate a magistraților. Dacă varianta inițială a OUG prevedea amânarea pensionărilor anticipate până pe 31 decembrie 2022, cea adoptată de Guvern luni prevede amânarea doar până la finele anului 2019.