Toalete publice prototip pe străzile Capitalei

Publicat: 15 02. 2012, 09:55
Actualizat: 21 02. 2012, 14:25
Principalele artere ale Capitalei ar putea avea toalete publice parfumate, complet automatizate, dotate cu sisteme "inteligente" de autoigienizare și dezinfecție, un prototip al viitoarei cabine - ce va face parte din mobilierul stradal al Bucureștilor - fiind montat, vineri, în zona Poșta Vitan.

Principalele artere ale Capitalei ar putea avea toalete publice parfumate, complet automatizate, dotate cu sisteme "inteligente" de autoigienizare și dezinfecție, un prototip al viitoarei cabine – ce va face parte din mobilierul stradal al Bucureștilor – fiind montat, vineri, în zona Poșta Vitan.

Cabina prototip a fost montată deja, vineri, în zona Poștei Vitan – chiar în fața sediului Casei de Pensii a Municipiului București. Aceasta este metalică și este complet automatizată: are sistem de autoigienizare și dezinfecție, care se activează după fiecare utilizare (ușa se închide ermetic, iar din plafon iese un jet de apă și substanțe antibacteriene care dezinfectează tot interiorul cabinei). Mai mult, cabina se închide automat în momentul în care este utilizată, ușa putând fi deschisă doar din interior, doar de către utilizator.

Pentru a evita "abuzurile", cabina avertizează utilizatorul printr-un semnal acustic asupra timpului de ședere: după 15 minute de utilizare, ușa se deschide automat – pentru câteva zeci de secunde, apoi se închide și se activează sistemul de autoigienizare și dezinfecție.

Toaletele prototip sunt concepute astfel încât să împiedice actele de vandalism: vopseaua exterioară are proprietăți care împiedică imprimarea cu grafitti, iar un sistem de alarmă se activează la orice șoc mai puternic. Mai mult, consumabilele (săpun, hârtie igienică etc) sunt protejate prin cutii ermetice, utilizarea acestora fiind "dozată" printr-un sistem electronic, care se activează cu senzori.

Cabina nu poate fi utilizată la temperaturi extreme (de sub -25 de grade), ușile acestora rămânând închise. De asemenea, cabina este inutilizabilă în momentul în care rămâne fără săpun, hârtie sau apar defecțiuni la sistemul de apă.

Pe timp de noapte, cabina este închisă, în această perioadă fiind activat sistemul de dezinfecție. Toaleta este racordată la sistemul de alimentare cu apă și canalizare, nefiind necesară "golirea" acesteia. (Mediafax)