Toate persoanele reținute în dosarul evaziunii de la ferma de porci a fiului lui Liviu Dragnea, eliberate

Publicat: 12 08. 2017, 11:42
Actualizat: 29 09. 2018, 01:08

Opt persoane, între care și administratorului fermei de porci din Teleorman, Ilie Dragne, sunt cercetate sub control judiciar, iar față de cel de-al nouălea suspect din dosar s-a decis cercetarea în libertate, conform Parchetului General.

„În cursul zilei de joi au fost audiate 60 de persoane având calitatea de suspect sau martor. Dintre acestea au fost reținute nouă persoane, față de opt fiind dispusă de către procurori măsura preventivă a controlului judiciar”, precizează sursa citată.

În urma perchezițiilor, directorului general al fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost ridicat de oamenii legii și dus la audieri, la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1. Potrivit datelor Registrului Comerțului, ferma Salcia este deținută, în proporție de 90%, de Ștefan Valentin Dragnea, iar 10% îi aparțin administratorului și directorului general, Ilie Dragne.

Oficial, procurorii PICCJ au anunțat că joi sunt efectuate cercetări într-un dosar având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.

„În cursul zilei de astăzi, 10 august 2017, pe baza mandatelor emise de instanță, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziții în 80 de locații (sedii sociale și puncte de lucru ale unor societăți comerciale, precum și locuințe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora) de către lucrători ai Poliției Sectorului 1 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B. și unităților subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dâmbovița, Argeș, Brașov, Sibiu, Mureș, Vrancea, Călărași, Teleorman”, conform comunicatului de presă.

Din datele obținute de procurori a rezultat că în contabilitatea a 12 societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniile construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli nereale,.

În urma acestor fapte, bugetul de stat a fost prejudiciat cu cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, „din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal”.

„În vederea garantării recuperării acestuia, s-au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile și conturi bancare”, arată PICCJ.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și în vederea stabilirii răspunderii juridice.