Toate zborurile militare SUA de tranzit din Afganistan, transferate din Kîrgîzstan în România

Publicat: 07 03. 2014, 14:15
Actualizat: 06 02. 2019, 11:02

Comandantul instalației, colonelul american John Millard a declarat joi că ultima misiune la Manas a fost finalizată înainte de termenul-limită de evacuare a centrului, și anume 11 iulie.

Centrul de Tranzit la Manas, situat pe teritoriul aeroportului civil din capitala kîrgîză, a fost deschis la trei luni după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, pentru a susține invazia Afganistanului de către o coaliție condusă de Statele Unite.

De când a fost deschis, peste cinci milioane de militari au tranzitat Centrul, care a găzduit și avioane americane de alimentare în zbor. Acestea au efectuat peste 33.000 de misiuni de susținere a operațiunilor de luptă în Afganistan.

Președintele kîrgîz Almazbek Atambayev a anunțat în 2011 că țara sa nu va prelungi un acord de închiriere a instalației, în urma unor presiuni exercitate de către Rusia în vederea suspendării activităților militare americane în această fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Noua instalație americană de la baza Mihail Kogâlniceanu, în România, se află la mai puțin de 400 de kilometri de cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră, situat la Sevastopol, în Crimeea, aflată în centrul crizei ucrainene.

Publicația Departamentului american al Apărării „Stars & Stripes” a anunțat săptămâna trecută că peste 6.000 de militari americani au tranzitat România, dinspre Afganistan, de când au fost efectuate primele zboruri, luna trecută.

Americanii au inaugurat în urmă cu exact o săptămână acest nou centru de tranzit militar în România, care va juca un „rol-cheie” în procesul de retragere a militarilor din Afganistan, în locul bazei de la Manas.

„În 2010, Kuwaitul a fost centrul de gravitate pentru retragerea din Irak. În 2014, baza Mihail Kogălniceanu va fi centrul de gravitate pentru retragerea din Afganistan”, declara generalul de divizie John O’Connor, însărcinat cu susținerea logistică în cel de al 21-lea teatru de operațiuni, la inaugurare. „Aproximativ 20.000-30.000 de militari care se retrag din Afganistan urmează să tranziteze prin această bază, în 2014”, adăuga el.

Cele trei clădiri nou construite în baza românească vor permite operarea a maximum zece zboruri pe zi.

În total, 275 de militari americani vor rămâne la această bază, pentru a coordona operațiunile.

La sfârșitul lui ianuarie, Statele Unite mai aveau aproximativ 34.000 de militari în Afganistan, iar celelalte state membre ale Forței internaționale ISAF aproximativ 19.000.

Washingtonul și NATO doresc să mențină un contingent de 8.000-12.000 de oameni în Afganistan după retragerea trupelor combatante, până la sfârșitul lui 2014, cu scopul de a forma forțele afgane și de a efectua operațiuni în cadrul luptei împotriva terorismului. Însă în absența unui acord, până în prezent, cu Kabulul, acestea ar putea opta pentru o retragere totală.