Tomac propune: Raportul privind românii din afara granițelor țării ar trebui să alerteze CSAT și Parlamentul

Publicat: 24 07. 2019, 17:29

„Un raport care ar trebui să alerteze CSAT și Parlamentul României Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a prezentat astăzi cifra românilor aflați peste hotare. Avem 10 milioane de concetățeni în afara țării. Raportul, elaborat la solicitarea PMP, obligă instituțiile statului să-și regândească strategia în relația cu Diaspora și vecinătatea imediată. Statul român are obligația de a trata acest raport ca pe o chestiune de securitate. Fluxul continuu de cetățeni care pleacă peste hotare ne obligă să acționăm imediat, hotărât și extrem de profesionist în sensul creării unor programe guvernamentale eficiente prin care să-i convingem pe români că merita să revină acasă. Toată arhitectura statului român trebuie regândită plecând de la această realitate”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Liderul PMP a adăugat că soluțiile pentru ca românii să se întoarcă în țară vizează debirocratizarea statului și eliminarea corupției din administrație.

„Prin urmare, nu este suficient să ne limităm la a abține dreptul garantat la vot pentru românii din Diaspora. În urma acestui raport al Guvernului, 30% din mandatele parlamentarilor ar trebui să fie deținute de cetățenii români care muncesc, studiază sau locuiesc permanent peste hotare. Acesta ar fi primul semnal politic major pe care România l-ar putea da celor peste zece milioane de români aflați în afara granițelor. Debirocratizarea statului și eliminarea micii corupții din adminsitrație ar trebui să reprezinte priorități.”, a afirmat Tomac.

El a susținut că românii din diaspora sunt nemulțumiți și de șpaga pe care trebuie să o dea la orice instituție a statului.

„Niciun român nu mai revine acasă dacă la primărie sau în orice altă instituție a statului i se va pretinde șpagă pentru orice document eliberat. Acești oameni reprezintă o resursă uriașă și ei trebuie convinși să revină acasă. Nu prin slogane și promisiuni electorale, ci prin politici care să inspire încrederea că România este pregătită să-i primească și să le ofere o perspectivă nouă în țara lor. Aproape jumătate din românii aflați peste hotare nu dețin cetățenia română, acestora statul trebuie să le-o ofere la cerere în maximum o lună. Doar așa devenim în mod real o țară capabilă să-i aducă acasă pe toți românii, indiferent unde locuiesc. Această este adevărata bătălie pentru viitorul României!”, mai scrie liderul PMP.

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a spus, miercuri, că cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecați în afara granițelor, subliniind că motivele emigrării sunt corupția, calitatea slabă a clasei politice și sărăcia. Ministrul a apreciat că cifra românilor plecați în străinătate este „foarte mare”.