Torționarii Vișinescu și Ficior, în fața procurorilor. Vișinescu acuzat de crime împotriva umanității. UPDATE

Publicat: 23 04. 2014, 14:30
Actualizat: 18 05. 2015, 20:38

„Domnul Vișinescu a fost chemat pentru a i se aduce la cunoștință schimbarea încadrării din infracțiunea de genocid în infracțiuni contra umanității. Regimul sancționator este același, adică detenție pe viață sau 25 de ani de închisoare. El și-a menținut poziția procesuală în sensul că nu a comis nici un abuz în perioada comunistă. A mai fost audiat un martor și el fost angajat în sistemul penitenciar”, a declarat Dan Petru, avocatul lui Vișinescu

Fostul comandant al penitenciarului de la Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, a fost citat la Parchet pentru ora 11:00. De asemenea, Ion Ficior, cel care a condus lagărul politic de la Periprava, va fi prezent în fața procurorilor, joi, la aceeași oră. Cei doi torționari, ale căror fapte au fost descrise în amănunt de gândul, nu mai sunt anchetați pentru genocid, ci pentru omor în masă. Schimbarea încadrării lor este rezultatul intrării în vigoare a Noului Cod Penal, dar și a deciziei Curții Constituționale a României. Inițial, cei doi au fost încadrați la genocid, pentru că era infracțiunea care nu avea termen de prescripție. 

În 2013, gândul și Institutul de Investigare a  Crimelor Comunismului și Memoria Exilului din România (IICCMER) au prezentat publicului profilele complete ale primilor doi torționari comuniști anchetați de către procurori pentru crime împotriva dizidenților regimului totalitar. 

 

 

Torționarul Ion Ficior a fost, în 24 octombrie 2013, pus sub acuzare pentru genocid de către procurorii Parchetului General. Pe numele lui Ficior, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus, pe 19 septembrie, o plângere penală în care este acuzat că prin acțiunile sale ar fi cauzat moartea a 103 deținuți, o mare parte dintre ei murind de foame. Supraviețuitorii lui Ficior au declarat pentru gândul că la Periprava ar exista o groapă comună. Până acum, nici o instituție a statului nu a verificat aceste informații. IICCMER a deschis un șantier arheologic pentru a confirma existența acestei gropi comune. Procurorii au audiat mai mulți foști deținuți politici, victime ale torționarului Ficior care au fost închiși în lagărul de la Priprava.  Ficior este cel care a condus în perioada 1960-1963 lagărul de deținuți politici de la Periprava din Delta Dunării.

Anterior, pe 30 iulie, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, pentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus începerea urmăririi penale față de Alexandru Vișinescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal.

gândul l-a găsit pe Vișinescu trăind liniștit într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună, și a obținut primele imagini filmate cu temutul fost comandant de la Râmnicu Sărat.