Toshiba pierde lupta cu Sony în privința viitorului format al DVD-urilor

Publicat: 15 02. 2012, 11:57
Actualizat: 21 05. 2012, 00:34
Toshiba intenționează să renunțe la formatul HD pentru DVD-urile de înaltă definiție, dând astfel câștig de cauză tehnologiei Blu-ray produsă de compania concurentă Sony, cu care se află în conflict de mai mulți ani, transmite Reuters.

Toshiba intenționează să renunțe la formatul HD pentru DVD-urile de înaltă definiție, dând astfel câștig de cauză tehnologiei Blu-ray produsă de compania concurentă Sony, cu care se află în conflict de mai mulți ani, transmite Reuters. Conflictul dintre cele două companii a produs confuzie între consumatori, care nu erau siguri ce fel de aparate DVD să cumpere, și a încetinit dezvoltarea sectorului.

Toshiba a înregistrat mai multe înfrângeri în ultimele săptămâni, inclusiv anunțul de vineri al retailerului american Wal-Mart Stores privind renunțarea la formatul HD DVD și comercializarea filmelor doar în format Blu-ray. Pe lângă Wal-Mart, retailerul de electronice Best Buy și compania de închirieri online Netflix au semnat recent acorduri pentru Blu-ray. Totodată, sprijinul exclusiv pentru Toshiba din partea Microsoft a devenit incert, după ce grupul a anunțat în ianuarie că ar putea folosi Blu-ray pentru consola de jocuri XBox 360, care funcționează în prezent doar cu HD DVD.

Studiourile de filme de la Hollywood au încheiat inițial acorduri cu ambele companii, pentru utilizarea uneia sau alteia dintre tehnologii. În ianuarie însă, Warner Bros a anunțat că va folosi numai tehnologie Blu-ray, astfel încât circa trei sferturi din DVD-uri au la bază acest format. Toshiba a răspuns prin reducerea prețurilor, dar a fost totuși afectată. Compania Toshiba ar putea înregistra pierderi de sute de milioane de dolari în urma hotărârii de a renunta la formatul sau.