Tradiții de Crăciun | Pițărăii, obiceiul străvechi prin care în Mehedinți se anunță Nașterea Mântuitorului – VIDEO

Publicat: 24 12. 2019, 14:08

This browser does not support the video element.

Obiceiul vechi de sute de ani al „Pițărăilor” se păstrează și astăzi în localitatea Crainici, din județul Mehedinți. În Ajunul Crăciunului, gospodinele se trezesc mult înainte de răsăritul soarelui, frământă și coc „pițărăii”, niște colăcei speciali, pe care apoi îi impart colindătorilor care vin să le facă urări și să anunțe Nașterea lui Hristos.

Pe cât de simplă este rețeta de pe care se fac „pițărăii”, pe atât de încărcat de semnificație este ritualul.

„Dimineața de Ajun începe cu pregătirea pentru pițărăi. Pregătim focul la cuptor, prima dată. Pe urmă cernem făina, udăm pițărăii și facem pițărăii, niște colaci mai micuți pe care-i dăm copiilor când vin, seara. Pițărăii, la noi se fac cu apă, făină, sare și cu câte o nucă, un măr, cu lumânare. Întotdeauna pițărăii se dau pentru Dumnezeu. Este semnul Nașterii Domnului”, a spus o localnică din satul Crainici

Odată copți, „pițărăii”, gospodinele se pregătesc să întâmpine „colindeții.”

Obiceiul „pițărăilor” este moștenit din moși-strămoși, iar localnicii din Crainici îl păstrează cu sfințenie, chiar dacă numărul copiilor din sat a scăzut.

„Copiii când vin, din poartă în poartă, primesc cu mare bucurie acest pițărău. La noi, la Crainici, se păstrează. E un obicei foarte vechi”, spune o gospodină din sat.

Grupurile de colindători pornesc de la amiază, în Ajun, prin sat, să le facă urări gospodarilor, îmbrăcați în costume populare specifice zonei Mehedințiului de nord-est.

Pe vremuri, colindătorii erau copii care făceau urări speciale ce vesteau bucuria Nașterii Mântuitorului. Acum, cei mici sunt însoțiți de adulți care știu din copilărie urările și vor să le transmită și generațiilor viitoare.

„Foaie verde de mărar, bună seara, gospodari!
Gospodari și gospodine și voi, domnișoare fine!
Dați urechea la fereastră ș-ascultați colinda noastră!
Dați războiul și cocleții că veniră colindeții”.

Cu aceste versuri, colindătorii atenționează fiecare gospodină că trebuie să pregătească „pițărăii”, merele și nucile pe care trebuie să le împartă. Apoi se opresc, în dreptul fiecărei case și încep urările.

„Astă seară-i seara sfântă

Casa trebuie primenită

Cu smirnă și cu tămâie și cu multă bucurie!”, rostesc colindătorii.

Obiceiul „pițărăilor” nu începe niciodată fără binecuvântarea preotului.

„Pițărăiul este un obicei străbun, încă din perioada Nașterii Mântuitorului și putem asimila obiceiul cu acei magi, acei colindători care anunță, în Ajun de mare sărbătoare, Nașterea Domnului Iisus Hristos. Iar pomana pe care oamenii o dau în seara de

„Pițărăii” este unul dintre puținele obiceiuri legate de sărbătorile de iarnă care se mai păstrează în Mehedinți.

Sursă VIDEO: Mediafax